De bouwsector verduurzamen met CLT-bouw. Voor het aannemingsbedrijf Kookon uit Deerlijk is het dagelijkse realiteit. Medezaakvoerder Bram Vaneeckhout vertelt ons meer. “Op een week tijd leveren we met Kookon een wind- en waterdichte woning“, klinkt het enthousiast.
De fundamenten voor de Deerlijkse bouwonderneming Kookon werden in 1989 gelegd met de oprichting van Michiel Demeyer Woningbouw. “Deze sleutel-op-de-deurfirma zette sterk in op innovatieve bouwoplossingen”, vertelt Bram Vaneeckhout, medezaakvoerder van Kookon. “Ecologie en duurzaamheid vormden toen niet de core business van het bedrijf. Dat veranderde in 2016 toen mijn broer Roel mee in het bedrijf stapte. De fossiele brandstoffen werden toen volledig afgezworen.” In die periode zette Kookon zevenmijlsstappen richting warmtepompen en innovatieve duurzaamheid.
“De volgende stap kwam er twee jaar terug toen ik het team vervoegde”, gaat Bram verder. “Ik bracht mijn werkervaring met CLT-bouw mee, samen met mijn inzichten uit het Postgraduaat Bio-ecologisch Bouwen en Wonen (momenteel Toekomstbestendig Bouwen en Wonen, nvdr.), waardoor het bedrijf de weg insloeg van duurzaam en hernieuwbaar materiaalgebruik. Vandaag staat Kookon voor kwalitatieve bouwprojecten met eerlijke materialen en geavanceerde technieken die tegelijk mooi en functioneel zijn. We bouwen voor eigen projecten als woningen volledig op maat, afhankelijk van de wensen van de klant en architect.”
“CLT-fan van het eerste uur”
Kookon zet in op kwalitatieve CLT-bouwprojecten met ecologische en hernieuwbare materialen. Bij CLT of Cross Laminated Timber worden meerdere lagen houten planken kruislings verlijmd tot massieve houten panelen. Zo ontstaat een stabiel en sterk bouwmateriaal voor hoogbouw- en woningbouwprojecten. Als vloer-, wand- of dakelementen zijn de platen van kruislaagshout een mooi alternatief voor beton of staal. En uiteraard heeft hout een natuurlijke en gezellige look and feel die je niet bij andere bouwmaterialen vindt. “Ik ben een CLT-fan van het eerste uur”, vertelt Bram enthousiast. “In mijn vorige job leerde ik deze houtbouwmethode kennen.”
CLT maakt het mogelijk om slim en snel te bouwen. Zo werkt Kookon ieder project uit in een gedetailleerd 3D-model. “Aangezien we geen eigen productielijn hebben, werken we samen met Duitse en Oostenrijkse partners die onze bouwelementen prefabriceren. Deze prefabricatie biedt het voordeel dat alle uitsparingen voor de leidingen en technieken voorzien zijn. Dat resulteert in minder kosten én minder bouwafval.” Zo kan Kookon op een week tijd een wind- en waterdichte woning realiseren, inclusief de montage van het buitenschrijnwerk. “We zijn het circulaire gedachtegoed genegen dus waar mogelijk is ons motto ‘ruwbouw is afbouw’.”


“Bouwen met goesting en passie”
Voor Kookon vormt een zorgeloze bouwervaring de topprioriteit. De klanten verwachten een comfortabel én gezond project. “Omdat we een kleine teamgrootte hebben, kunnen we sneller overleggen. Dat weten onze klanten en collega’s ook. Roel en ik zijn bereikbaar voor hun vragen en opmerkingen. Een goede klantenervaring is de helft van het werk voor ons.” Kookon bouwt niet enkel voor de huidige generaties, maar ook voor toekomstige generaties. De visie van Kookon is opgebouwd rond vijf pijlers die deze doelstelling schragen.
“We bouwen vooral met goesting en passie. Zo willen we vanuit een technische visie een positieve maatschappelijke impact creëren. De klant wordt door ons uitgedaagd om een actieve rol op te nemen en mee na te denken over het bouwproces. Zo wordt bouwen een meerwaarde voor de bewoners en hun omgeving. Voor een project dat op stapel staat in Wetteren organiseerden we een buurtbevraging om de omwonenden te betrekken. Hun inbreng levert ons waardevolle inzichten die we gebruiken bij de verdere uitwerking van het renovatietraject.”


Legolisering
Bram en Roel verleggen voortdurend de grenzen van hun onderneming om de positieve impact te vergroten. Bram: “We houden onze blik scherp op de toekomst van het bedrijf. Zo willen we meer inzetten op kleinschalige inbreidingsprojecten waar we groene en aangename woonomgevingen creëren. Het project in Wetteren is daar een mooie aanzet: een villa verbouwen we tot een modern woon- en werkcomplex waar ook de buurtbewoners van meegenieten. Het historische karakter van de villa zal naadloos aansluiten op de omgeving.”
Ook het bouwproces kan volgens Bram efficiënter en slimmer. “De vereenvoudiging van het ontwerp- en bouwproces is voor ons een prioriteit. CLT-bouw biedt een grotere vrijheid die we in de ontwerpfase inzetten. Alles wat we op voorhand op bureau doen, bespaart werk op de werf. De legolisering van het bouwproces is de toekomst.” Een voordeel van legolisering is flexibiliteit: gebouwelementen kunnen makkelijker vervangen worden waardoor gebouwen langer aan de wensen van de gebruiker voldoen. “Onze focus ligt op innovatie dus hoe duurzamer we ons bouwproces maken, hoe beter. En dat natuurlijk liefst met CLT.”