Met het Antwerpse PAEN architectuur verwelkomen we opnieuw een gedreven architectuurbureau in ons bouwpartnernetwerk. Architecten Alexander Poelmans en Janne Daman stellen het bureau aan ons voor. “In onze ontwerpen zoeken we met de klant naar de ideale oplossingen”, vertelt het duo.
PAEN architectuur is een jong ontwerpbureau uit Deurne waar architectuur en interieur samenvloeien. Voor de taalaficionado: paen, een leenwoord uit het Middenlatijn, betekent brouwketel. “Paen is de brouwketel waarin we onze ideeën samenbrengen en laten rijpen tot een ideale creatie”, vertelt zaakvoerder Alexander Poelmans. “In onze ontwerpen zoeken we met de klant naar de ideale oplossingen. Daarbij gaan budget en ecologie altijd hand in hand, met aandacht voor de mogelijkheden binnen het ontwerp.”
PAEN architectuur specialiseert zich in verbouwingen binnen een stedelijke context. “We proberen bij ieder project zoveel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw te behouden. Waar mogelijk geven we zelfs ruimte terug aan de natuur door compacter te bouwen en de footprint te reduceren.” Het bureau aanvaardt enkel nieuwbouwprojecten als de bouwheer doorgedreven ecologisch te werk gaat.
Huidige en toekomstige noden
Samen met de klant doorloopt PAEN architectuur een vastgelegd aantal co-creatieworkshops. “We betrekken de klant zo vroeg mogelijk bij de ontwerpkeuzes die we maken”, vertelt het architectenduo. “We geven hem ruimschoots de tijd om over deze keuzes na te denken. Door de klant nauw te betrekken en op voorhand aan te geven wat we wanneer bespreken, wordt er meer ruimte gecreëerd om alle keuzes uitvoerig te behandelen.”
Waar mogelijk, spoort het bureau de klant aan om bio-ecologische bouwmaterialen te gebruiken zoals hout, kalkhennep en leem. “Op die manier creëren we woon- en leefomgevingen met een gezond binnenklimaat voor de bewoners. Samen met de klant denken we ook na over toekomstige noden waardoor we in onze projecten eigenlijk al rekening houden met de volgende gebruikers.”
“Duurzame en betaalbare oplossingen”
In de ontwerpfase bekijkt PAEN architectuur graag het totaalplaatje en stelt, indien het nodig is, een verbouwmasterplan op. Zo houdt het bureau meteen rekening met eventuele toekomstige ingrepen. Van bij de opmaak van het uitvoeringsdossier wordt zo gauw mogelijk samengewerkt met een aannemer. Daarbij is het niet de bedoeling om verschillende aannemers tegen elkaar uit te spelen.
Alexander en Janne: “We gaan in gesprek met de aannemingsbedrijven die onze visie delen om zo samen tot betaalbare oplossingen te komen. Zo realiseren we duurzame projecten die passen binnen het budget van de opdrachtgever. In het verleden werkten we bijvoorbeeld al samen met Sidati en Het Leemniscaat. Het is onze intentie om onze poule met aannemers in de toekomst uit te breiden om zo elk project aan de meest geschikte aannemer te koppelen.”
Klant (nog) beter bijstaan
PAEN architectuur is ervan overtuigd dat duurzame architectuur volgt uit een duurzaam personeelsbeleid. Een blij, gemotiveerd team zorgt voor een directe positieve impact op de projecten en iedereen in de omgeving. De medewerkers werken onder een bediendestatuut, een bijzonderheid binnen de architectuursector.
Motivatie om bij te leren over toekomstgerichte bouwmethodes en -materialen ontbreekt het team zeker niet. Zo volgde Alexander enkele jaren geleden het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen. Samen met Janne neemt hij deel aan de opleidingsreeks: Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact. Met die waardevolle kennis wil het bureau de klant (nog) beter bijstaan om de juiste ontwerpkeuzes te maken.
Beeld cover: Nick Claeskens