Scandinavisch Bouwen zet houtmassiefbouw op de kaart

Render houtmassiefbouw

We verwelkomen Scandinavisch Bouwen uit Nieuwkerken-Waas in ons bouwpartnernetwerk. Deze bouwonderneming verdeelt het innovatieve SmartLog-houtbouwsysteem in België en buurlanden. Karolien Hens, Pascal Maes en Theo van Veen bewezen dat ze uit het goede hout gesneden zijn.

Houtbouw wint ook in België aan belang en daar is Scandinavisch Bouwen de ideale partner voor. Deze bouwonderneming verdeelt binnen de Benelux het Finse SmartLog-systeem van Kontio. SmartLog is een gepatenteerde Cross Laminated Logs-methode waarbij massief houten balken gebruikt worden voor de opbouw van de dragende structuren, zoals de binnen- en buitenmuren. “Bij CLL worden massief houten balken onder een grote druk samengeperst. De samenstelling en de nerfrichtingen van de balken zijn zo typerend dat inkrimping en uitzetting minimaal zijn”, verduidelijken Pascal en Theo. “Bij dit houtmassiefbouwsysteem isoleer je aan de buitenkant. Liefst met ecologische isolatiematerialen om de dampopenheid van het systeem te garanderen. Binnenin heb je de mogelijkheid om de houten muren te bekleden met een plaatmateriaal naar keuze.”

Unieke look-and-feel

Hout is het natuurlijke en hernieuwbare bouwmateriaal bij uitstek. Pascal en Theo: “Het grenenhout voor de balken is afkomstig van dennen die ter hoogte van de poolcirkel gekapt worden. Een Fins bosbeheerprogramma garandeert dat er altijd meer bomen geplant dan gekapt worden. Daarnaast werkte Kontio aan een bijkomend beheerprogramma waardoor enkel dennen jonger dan 30 jaar gekapt worden. Dan bereiken de bomen namelijk hun piek om CO2 op te nemen. Daarnaast garanderen, door de tragere groei in het ijskoude noorden, de dichter naast elkaar ontstane jaarringen de stevigheid van het hout.

CO2-captatie is een van de vele positieve eigenschappen van dit houtbouwsysteem. “Hout zorgt voor een esthetische look-and-feel die je moeilijk met andere bouwmaterialen creëert. Met SmartLog ben je absoluut zeker dat je gezonde gebouwen oplevert. De balken zijn dampopen en verlijmd met een formaldehydevrije biobased lijm.” Producent Kontio maakt graag budget vrij om de gezondheidseigenschappen van het systeem te onderzoeken. Uit studies blijkt dat SmartLog door zijn gunstige akoestische eigenschappen stress- en hartslagverlagend werkt. Daarnaast breken de antibacteriële stoffen in het grenenhout virussen en bacteriën af. “In ziekenhuizen kan dat bijvoorbeeld de verspreiding van de ziekenhuisbacterie tegengaan.”

“Meervoudige functies zijn mogelijk”

Bouwen met SmartLog is snel bouwen. Binnen een termijn van drie weken staat namelijk de ruwbouw en ‘het uitdrogen’ is niet van toepassing. “Het ontwerp dat de architect aanlevert, wordt omgezet in het SmartLog-systeem waarna de bouwmaterialen kant-en-klaar op de werf worden geleverd”, verduidelijken Pascal en Theo. “Je krijgt een dossier met regenproof montageplannen en een technisch handboek om het systeem ineen te steken.” Scandinavisch Bouwen werkt momenteel met vaste bouwpartners, maar ook zelfbouwers kunnen met het systeem aan de slag.

Het team achter Scandinavisch Bouwen draagt de circulaire bouweconomie een warm hart toe. “SmartLog is niet alleen snel en eenvoudig monteerbaar, het systeem kan je demonteren waardoor je de balken een tweede leven geeft. Ook meervoudige functies zijn mogelijk. In Finland is er bijvoorbeeld een schoolcampus waar de verschillende ruimtes, in een latere tweede levensfase, als zorgwoningen kunnen ingevuld worden.”

Bucketlist tjokvol ambitie

Het staat buiten kijf dat bouwen met hout een geliefde bouwmethode is in Scandinavië. In België is de markt pril. “Met Scandinavisch Bouwen willen we houtbouw promoten binnen de Belgische bouwsector. Het is een ecologisch en gezond alternatief voor conventionele bouwmaterialen zoals cement of beton. In het netwerk van VIBE willen we partners ontmoeten die met SmartLog willen bouwen. Onze ambities beperken zich niet tot woningen of woonuitbreidingen. Ook grotere publieke projecten, zoals scholen en ziekenhuizen uit massiefhoutbouw, staan op onze bucketlist. Wie meer informatie wil over SmartLog kan contact met ons opnemen.”

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Wil je ook zichtbaarheid voor de positieve impact van jouw onderneming?

Wil je meer inspirerend nieuws?