Stucca doorstaat onze lakmoesproef

Met Stucca uit Eeklo halen we opnieuw een afwerkingsbedrijf in ons bouwpartnernetwerk. Koen Danneels voert pleister- en schilderwerken uit met kalk.

Met Koen Danneels van Stucca komt een nieuw lid van de kalkfamilie in ons nernetwerk. “Door de renovatiewerken in mijn eigen woning kwam ik in contact met de vele toepassingsmogelijkheden van kalk”, vertelt Koen. De afgelopen 15 jaar bouwde hij een indrukwekkende kennis op over de mogelijke toepassingen van kalk in bouwwerken. Hij volgde workshops en trok zelfs naar Frankrijk om er te leren over kalktechnieken. “In mijn projecten werk ik uitsluitend met hydraatkalk. Dus niet met hydraulische kalk of cement.”

Historisch bouwmateriaal

Kalk is een natuurlijk bouwmateriaal met een rijke geschiedenis. We vinden het al terug in de bouwwerken van de Perzen, de Grieken en de Romeinen. “Het is een flexibel materiaal met een hoge elasticiteit”, vertelt Koen. “Kalk verhardt, maar wordt nooit echt ‘vast’. Daardoor kan het pleisterwerk vervormingen opvangen zonder te scheuren. Kijk eens rond in je straatbeeld en je vindt geheid een historisch gebouw met afwerkingen in kalk.” The proof of the pudding is obviously in the eating. “Kalk draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Het werkt vochtregulerend en is door de hoge pH-waarde geen voedingsbodem voor schimmels.”

Brede waaier aan toepassingen

Koen werkt artisanaal. Hij is niet te vinden voor kant-en-klare producten: “Ik verwerk kalk zelf in een waaier aan toepassingen zoals kalkvloeren en -pleisters, stucco en terrazzo. Daarnaast haal ik mijn inspiratie ook uit de klassieke oudheid. Zo maak ik Romeins beton dat je kan gebruiken voor funderingen, keldervloeren en keermuren.” Ook voor renovatiewerken kunnen bouwers bij Stucca aankloppen. “Het fijne is dat ik op het einde van de rit geen afval heb. De dichtheid van de kalk neemt toe waardoor die eigenlijk betert. Waarom zou je een ander materiaal kiezen om mee te werken?

Cheers, Stucca!

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Wil je meer inspirerend nieuws?