“De bouwsector moet de afvalberg verkleinen”

Oef, we mogen nog eens een interieurontwerper in ons bouwpartnernetwerk verwelkomen. Interieur- en houtatelier Studio Habit uit Hamme kwam, zag én overwon.

Zaakvoerder Diederick De Decker volgde aan het Gentse Sint-Lucas de opleiding interieurarchitectuur. “In het masterjaar kregen we de mogelijkheid om volop te experimenteren met onze ontwerpen. Dat opende voor mij de deur om natuurlijke materialen in mijn projecten te verwerken”, vertelt Diederick. Na zijn studies ging hij aan de slag bij De Decker en Zoon, de familiezaak van zijn vader. “Eigenlijk De Decker en Kleinzoon, want mijn grootvader richtte de zaak op. Zo rolde ik onmiddellijk in het ondernemersleven. De goesting om te werken met natuurlijke materialen trok ik door naar het professionele veld.” In 2021 richtte Diederick samen met zijn vrouw Irmlinde interieurstudio Studio Habit op. Een gouden tandem. “Irmlinde werkt mee als ontwerper, zelf sta ik in voor het atelier- en ontwerpwerk.”

“Natuurlijke materiaal bij uitstek”

De liefde voor hout kreeg Diederick van thuis mee. “Ik ben letterlijk opgegroeid tussen het hout. Het is voor mij het natuurlijke materiaal bij uitstek. Bij Studio Habit geven we de voorkeur aan hout dat zo min mogelijk bewerkt is door de industrie. De lijn trek ik bij het gebruik van formaldehydelijmen en kunststoffen. Al die plastics zorgen voor zinloze vervuiling. De bouwsector moet zich net inspannen om die afvalberg te verkleinen. Wij vallen terug op circulaire principes: ons ideale project bouw je op en hergebruik je na 50 jaar.” Het gebruik van grondstoffen toetst Diederick af aan het milieucriterium. “We kiezen voor Europese houtsoorten en materialen. Het hout dat we gebruiken, is natuurlijk afkomstig uit duurzame bosbouw.”

Alternatieven voor kunststoffen

Zelfs binnen een klein team is sociaal ondernemen voor Diederick een evidentie. “Ik denk dat de betrokkenheid groter is bij een coöperatie. De coöperanten streven dezelfde doelen na. Zelf vind ik het lastig om de baas te spelen over andere mensen.” Wie ondernemen zegt, denkt er spontaan innoveren bij. Om de milieu- en klimaatimpact van zijn projecten te beperken, onderzoekt Diederick nieuwe materiaalpistes. “We zoeken altijd naar alternatieven voor houtproducten die afgewerkt zijn met kunststoffen. Een tijd geleden kozen we bijvoorbeeld voor een afwerking in linoleum om vinyl te vermijden. Om geen nieuw hout aan te snijden, durven we ook al eens recuperatiehout in onze projecten te gebruiken.”

Duidelijk een bouwpartner die uit het goede hout is gesneden.

Cheers, Studio Habit! 🍾

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Wil je meer inspirerend nieuws?