UR architects ontwerpt voor natuur en mens

Hooray, hooray! UR architects uit de Koekenstad mag ons felbegeerde bouwpartnerlogo in de mailhandtekening plaatsen. Vennoot Regis Verplaetse stelde met succes het architectuurbureau aan ons voor.

Het bureau UR architects uit de Antwerpse Zurenborgwijk werd door vennoten Regis Verplaetse en Nikolaas Vande Keere in 2001 opgericht. Regis en Nikolaas wonnen toen de architectuurwedstrijd Europan 6 met een herlezing van de modernistische utopie van Lelystad. Anno 2022 werkt UR architects op het raakvlak van architectuur, stedenbouw en landschap. Daarbij is de kruisbestuiving tussen theorie en praktijk, ontwerpend onderzoek en bouwprojecten essentieel. Ruimtelijk ontwerp is voor dit bureau een breed inzetbaar cultureel en maatschappelijk instrument.

Nieuwe betekenis aan het bestaande

Ontwerpend onderzoek geeft UR architects input voor de ontwerpen die ze maken en de opdrachten die ze, vaak via ontwerpwedstrijden, verkrijgen. De kritische reflectie over eigen (en andermans) ideeën en concepten zit vervat in het DNA van deze architecten. De bestaande situatie en haar complexiteit worden volledig omarmd. Hun methodiek behoudt of onthult waardevolle elementen, versterkt (de band met) het landschap en de open ruimte en geeft zo een nieuwe betekenis aan het bestaande. UR architects benadert kwaliteitsvol wonen, leven en werken geïntegreerd door een gelijke aandacht voor de gebouwde én de niet-gebouwde omgeving.

Interdisciplinaire samenwerkingen

Voor UR architects gaat duurzaamheid verder dan het materiaal- en energieluik. De bestaande situatie en de lokale geschiedenis zijn minstens even belangrijk. De keuze van de onderzoeksthema’s, van zorgarchitectuur tot de herbestemming van kerken, toont aan dat het bureau begrijpt welke invloed gebouwen hebben op de mens en zijn omgeving. Een glashelder bewijs van het maatschappelijke engagement. Daarbij zetten deze architecten interdisciplinaire samenwerkingen en co-creatie in om hun kennis en inzichten uit te breiden. Zo komen ze tot een breed gedragen onderzoek of ontwerp.

Het is duidelijk: met UR architects krijgen we opnieuw een boeiende speler in ons netwerk.

Cheers, UR architects! 🍾

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Wil je meer inspirerend nieuws?