Van stadswerf tot leembouw

Bouwen met aarde: het is niet langer een verhaal met Bokrijkallure. BC Materials, een Brusselse start-up, zet aarde uit stadswerven om tot CO2-neutrale leembouwmaterialen. Innovatie en architecturale traditie gaan hand in hand.

Schrik niet: in Brussel alleen wordt er jaarlijks twee miljoen ton aarde op werven uitgegraven. Trekken we dit door naar België dan gaat er per jaar 37 miljoen ton aarde over de schop. Het merendeel wordt als ‘afval’ gedumpt in groeves en mijnen of als fundering voor wegen. In het hergebruik van aarde zit dus meer dan voldoende potentieel. “Wij geloven dat je ongeveer 16 miljoen ton aarde kan gebruiken voor bouwtoepassingen. De zuivere grond van werven zetten we bij BC Materials om tot leemstenen, leempleisters en stampleem voor muren en vloeren”, verduidelijkt advocacy manager Anton Maertens.

Lokaal en CO2-neutraal

Dat bouwen met aarde goed is voor het klimaat staat buiten kijf. De grondstof is lokaal meer dan voldoende voorradig, je kan het oneindig hergebruiken en je hebt geen energievretende bak- of transformatieprocessen nodig. Leembouwmaterialen zorgen ook voor een ongekend comfort voor het binnenklimaat van een gebouw. Maertens: “Leemproducten verkorten de nagalm in een ruimte, neutraliseren geuren en verminderen de warmte- en koellasten in de winter en de zomer. Leemstenen en -pleisters zijn ook goed voor onze gezondheid want ze bevatten geen VOS of giftige stoffen.”

Circulair toonbeeld

Met de Brickette (leemsteen), de Brusseleir (leempleister) en de Kastar (stampleem) verwierf BC Materials internationale naam en faam. Het World Circular Economy Forum 2020 lauwerde de start-up als wereldwijd circulair voorbeeld. Maar voel je dat circulaire gehalte ook in je portefeuille? “Onze leempleisters kosten 3 à 4 euro per m². Een aannemer rekent ongeveer tussen 25 en 35 euro per vierkante meter voor de toepassing. Een prijs die concurreert met de plaatsing en de beschildering van gipspleister. Door de verbetering van het productieproces kost de Brickette nu 1,4 euro per stuk. De verregaande circulariteit zit natuurlijk in die prijs vervat”, verduidelijkt Maertens. Voor de inspiratiezoekers: BC Materials voerde projecten uit in Bokrijk, Dilsen-Stokkem en Edegem.

Wil je meer inspirerend nieuws?