“We dagen onszelf graag uit om uit de comfortzone te stappen”

Met ROOILIJN architectuur uit Borgerhout verwelkomen we opnieuw een gedreven architectuurbureau in ons netwerk. Architecten Bart Mermans en Luc Roegiers stellen het bureau aan ons voor.

Traditioneel vormt de rooilijn de grens tussen het openbaar domein en de aangrenzende private percelen. Op vele vlakken is deze grens een inspiratiebron voor het gelijknamige architectuurbureau uit Borgerhout. “Architectuur krijgt zijn maatschappelijke relevantie aan de rooilijn en vertelt een verhaal aan de buitenwereld”, verduidelijken architecten Bart Mermans en Luc Roegiers van ROOILIJN architectuur. “Met onze ontwerpen geven we vorm aan de omgeving waarin mensen leven, werken en ontspannen.” ROOILIJN architectuur is een multidisciplinair bureau waar een persoonlijke aanpak met de opdrachtgever centraal staat.

“We werken met een kleine groep gemotiveerde medewerkers, elk met hun eigen expertise. Die verscheidenheid aan profielen zorgt dat we een veelheid aan opdrachten aankunnen, gaande van nieuwbouw tot erfgoed”, vertelt Bart. Naast architectuur voert ROOILIJN ook ontwerpend onderzoek uit. “Ieder project biedt ons de mogelijkheid om nieuwe ontwerpkeuzes te verkennen. We dagen de opdrachtgever én onszelf graag uit om uit de comfortzone te stappen. Op die manier bewandelen we niet voortdurend dezelfde platgetreden paden in onze architectuur.”

“Enorme voldoening en energie”

Drie principes geven richting aan de ontwerpkeuzes van ROOILIJN: bio-ecologisch materiaalgebruik, circulariteit en koolstofneutrale technieken. “Op het vlak van materialen kiezen we bijvoorbeeld voor hernieuwbare en gezonde materialen zoals cellulosevlokken, kurkisolatie, kalkhennepblokken, leem en kokosmatten”, licht Luc toe. “Waar het kan, hergebruiken we bouwmaterialen of kopen we ze tweedehands bij Buurman of BatiTerre. Zo krijgen restjes vloertegels, binnendeuren, keukenmeubels, verlichtingsarmaturen en -elementen een tweede leven in nieuwe bouwprojecten.”

ROOILIJN profileert zich als een architectuurbureau met een ecologische insteek. “Op het moment dat we aan tafel zitten met potentiële opdrachtgevers geven we dit mee. We staan volledig achter de missie van ons bureau dus moeten onze ontwerpen daarin passen. Soms vergt het wel overtuigingswerk van onze kant om de opdrachtgever op dezelfde golflengte te krijgen. Niet iedereen is mee met het verhaal. Het geeft wel een enorme voldoening en energie als je de opdrachtgever overtuigt om de juiste keuzes te maken.

Samenwerken in bouwteam

De samenwerking met de opdrachtgever en de aannemer speelt een centrale rol in de projecten van ROOILIJN. De stap richting het bouwteam is volgens Bart en Luc evident. “Door samen te werken in bouwteam creëer je een gedeelde verantwoordelijkheid en een wij-gevoel met de partners. Zo verzand je niet in oeverloze discussies over verantwoordelijkheden wanneer er zich problemen voordoen. Met houtbouwer Sidati uit Lier werken we bijvoorbeeld op regelmatige basis samen in bouwteam.”

ROOILIJN engageert zich om te ontwerpen en te bouwen met een positieve impact op de natuur en de mens. Ook het sociale aspect verliest het bureau niet uit het oog. “Met het bureau zetten we geregeld initiatieven en acties op poten die onze verbinding met de buurt versterken. Met ROOIPLEIN organiseren we bijvoorbeeld in ons bureau tentoonstellingen en lezingen over maatschappelijke thema’s.” De locatie langs de Gitschotellei op de grens tussen Borgerhout en Berchem is daarvoor de uitgelezen locatie.

Like-minded professionals inspireren

Met het bouwpartnerschap verzilvert ROOILIJN zijn verregaande inspanningen op het vlak van duurzaamheid. “VIBE is volgens ons de lijm tussen bouwondernemingen die een positieve impact in de bouwsector realiseren. We willen graag like-minded professionals inspireren met onze inzichten en projecten. Omgekeerd zullen we natuurlijk ook van hen bijleren en die kennis vertalen naar onze ontwerppraktijk. Door van elkaar te leren, bereiken we een grootschalig effect waar we als professional allemaal baat bij hebben. We varen graag mee op die groter wordende stroom binnen de bouwsector.”

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Ook zichtbaarheid voor de inspanningen van jouw bouwonderneming?

Wil je meer inspirerend nieuws?