We bouwen vandaag steeds compacter en dichter opeen. Dat is uiteraard goed nieuws voor de planeet. Het feit dat we dichter bij elkaar wonen, zorgt wel dat het comfort van de bewoner aan extra belang wint. Een goede akoestische performantie van onze woning kan ons namelijk slapeloze nachten besparen.
Geef toe: er zijn leukere hobby’s dan de telefoongesprekken van je buurvrouw te volgen, het aantal voorbijrijdende trams sinecuur te turven of ’s nachts ettelijke keren wakker te worden door voorbijrazende treinen. In dit artikel geven we je vuistregels die de akoestiek van je woning helpen verbeteren. Welke ingrepen kan je ondernemen zodat geluidsgolven zich niet verplaatsen van de ene ruimte naar de andere? We delen deze maatregelen in vier categorieën op: het verhogen van de massa, het plaatsen van akoestische isolatie, het ontkoppelen van de structuur volgens het massa-veer-massaprincipe en het luchtdicht uitvoeren van het geheel.
Strategie #1: verhoging van de massa
Een vrij eenvoudige maatregel want zware muren en vloeren hebben een hoger akoestisch isolerend vermogen. Die massa kan je creëren door het gebruik van zware structurele materialen zoals stampleem of volle bakstenen. Bij lichtere structuren is het noodzakelijk om extra gewicht toe te voegen om een voldoende hoge akoestische performantie te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door zand of losse zandsteenkorrels te gebruiken. Ook zware dekvloeren en afwerkingsmaterialen (bijvoorbeeld leemplaten of bouwplaten op basis van plantaardige vezels) klaren de klus als je niet zo’n fan bent van zand in de vloer.
Strategie #2: plaatsing van akoestische isolatie
Een tweede strategie is je wanden of vloeren opvullen met isolatiematerialen die het geluid absorberen of dempen zoals houtvezel en schapenwol. Akoestische isolatiematerialen hebben doorgaans ook goede thermische eigenschappen dus da’s mooi meegenomen. Opgelet: de omgekeerde relatie geldt niet automatisch. Er zijn dus in principe drie opties:
-
Je kan kiezen voor isolatiematerialen die zowel thermisch als akoestisch goed presteren.
-
Er is ook akoestische isolatie die thermisch niet bijdraagt. Zo’n isolatiedekens kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor tussenvloeren in een woning.
-
Je kan ook de combinatie maken. Dan combineer je een isolatiemateriaal met goede thermische eigenschappen met een akoestisch isolatiemateriaal.
Geluidsisolatiematerialen kun je in alle vormen, maten en kleuren kopen. De toepassingen van dit ruime assortiment zijn legio. Zachte isolatiedekens kan je tussen een houten of metalen regelwerk aanbrengen. Isolatieplaten zijn daarentegen geschikter om tussen de vloerplaat en de plafondafwerking te plaatsen.
Strategie #3: ontkoppeling van de massa
Een derde manier om de akoestische performantie van je woning te verhogen, is de ontkoppeling door het massa-veer-massaprincipe. Een wand of vloer zal dan bestaan uit twee massieve lagen met tussenin een verende laag. Vandaar de term ‘een zwevende vloer’. Vanuit akoestisch oogpunt is het belangrijk dat de twee massieve lagen zo goed mogelijk ontkoppeld zijn. Moet je toch twee massieve lagen verbinden? Maak dan gebruik van geluidsdempers of soepele verbindingen die bestaan uit verende geluidsisolerende latten of chips.
Strategie #4: vergeet de luchtdichtheid niet
De bovenstaande maatregelen staan of vallen met de luchtdichtheid van de opbouw. Is de structuur niet luchtdicht? Dan moet dit wel gebeuren voor de afwerking. Milieuvriendelijke oplossingen zijn onder andere luchtdichte tape in het geval van houtachtige platen, platen met tand-en-groefverbindingen of twee afwerkingslagen waarbij de buitenste laag de binnenste laag dwarst. Een goeie plaatsing is voor de luchtdichtheid onontbeerlijk. Als je de verbindingen nauwkeurig uitvoert, dan los je heel wat problemen op.
Wil je meer weten? Lees dan het volledige artikel over akoestisch isoleren hier.