Cellulose: een veelzijdig isolatiemateriaal

Cellulose – ook gekend als papiervlokken – is een ecologisch isolatiemateriaal dat zijn strepen intussen wel heeft verdiend. En niet toevallig, want het combineert unieke isolatie-eigenschappen met een hoog circulair gehalte. Ken je het materiaal nog niet? We geven je een introductie.

Anno 2021 is het scala aan isolatiematerialen op de Belgische bouwmarkt groter dan ooit. Zowel binnen de kunststoffen als minerale en hernieuwbare isolatiematerialen heb je een ruime waaier aan keuzemogelijkheden. Je zou voor minder keuzestress krijgen! Van de drie categorieën zijn de hernieuwbare isolatiematerialen de meest ecologische optie. Toch gaat de voorkeur nog vaak uit naar kunststoffen isolatieproducten (afkomstig uit de petrochemie, zoals PUR en PIR). Dat is niet verwonderlijk, want door de hoge lambdawaarde (λ) van die materialen kan je er de isolatiedikte mee beperkt houden. Hoe hoger die lambdawaarde, hoe beter het materiaal namelijk isoleert. Maar bij de keuze van je isolatie zijn ook andere eigenschappen van tel. Denk maar aan akoestiek, vochtregulatie, brandveiligheid, warmtedoorslagtijd, de impact op je gezondheid en – last but not least – milieuvriendelijkheid en circulariteit. Met al die criteria in het achterhoofd kan je tussen meer dan genoeg hernieuwbare isolatiematerialen kiezen als alternatief voor de populaire kunststoffen varianten. En daar is cellulose er zeker eentje van.

Celluwatte?

Cellulose is ondertussen een ancien onder de ecologische isolatiematerialen. Het zijn papiervlokken die worden geproduceerd op basis van oude, gerecycleerde kranten. Denk maar aan drukoverschotten, foutief gedrukte of onverkochte dagbladen. Die zijn vaak te waardevol als grondstof om ze zomaar naar het containerpark te brengen. “Cellulose bestaat grotendeels uit gerecycleerde materialen, tot wel meer dan 90 procent. Voor de kwaliteit van het materiaal is het vooral belangrijk dat de productie alleen met droog en proper papier gebeurt”, vertelt product manager Pierre Sibille van de Belgische isolatieproducent ISOPROC. “Nietjes, plastic verpakkingen en minder geschikt krantenpapier worden er tijdens het productieproces uitgehaald. Een hamermolen en vervezelaars scheuren het krantenpapier in stukken, waardoor de papiervezels hun sterkte behouden. Door daar minerale toeslagstoffen aan toe te voegen, is het product extra brandveilig. De uiteindelijke vervezeling van dat mengsel bezorgt cellulose zijn driedimensionale structuur.” Het eindresultaat bestaat uit lichte, wattige isolatievlokken met een lage milieu-impact. Door performante productietechnieken en zo veel mogelijk (zelfopgewekte) groene energie in te zetten, kunnen fabrikanten ook de energie-impact van de productie zelf beperkt houden. Het eindproduct kan je kopen in zakken van 12 à 14 kilogram.

Met dank aan onze ambassadeur ISOPROC.

 

Wil je meer inspirerend nieuws?