Eerste hands-on opleiding over circulair bouwen

Geloof jij dat circulair bouwen dé oplossing voor de toekomst is? Dan is het postgraduaat ‘Circulair bouwen’ zeker iets voor jou. De allereerste hands on-opleiding in Vlaanderen over dit razend actuele onderwerp.

Samen met Howest Hogeschool starten we op 24 september met een nieuwe editie van het postgraduaat ‘Circulair bouwen’. De eerste allesomvattende opleiding in Vlaanderen over deze revolutionaire visie in de bouwsector. Twee voor de prijs van één want dit postgraduaat maakt je wegwijs in de principes achter circulaire stedenbouw én een circulair gebouwontwerp. Door dit postgraduaat bereid je je voor op het bouwen van morgen.

De eerste module over circulaire stedenbouw (september 2021 tot januari 2022) reikt je de handvaten aan om de transitie naar circulaire gemeenten en steden aan te zwengelen. Dan gaat het over kringloopsluiting (het hergebruik van sites en gebouwen, modulair en veranderingsgericht bouwen, lokale energieopwekking en -opslag…), korte ketenintegratie (stadslandbouw, lokale bouwmaterialen, hergebruik van restwarmte…), nieuwe samenwerkings- en participatiemodellen en beleidsinstrumenten. De tweede module ‘Circulair gebouwontwerp’ maakt je wegwijs in alle aspecten van het circulaire bouwproces. Je wordt volledig ondergedompeld in de wereld van de circulaire bouweconomie. Niet enkel op het vlak van materialen, energie en water zoek je naar een andere manier van ontwerpen en bouwen. Ook de volgorde van het bouwproces, de actoren die inspelen op elkaar en de mogelijke scenario’s worden getoetst.

Top of the bill: dit postgraduaat maakt ruimte voor kennisoverdracht, discussie, voorbeeldprojecten, studiebezoeken en een praktijkoefening. Na de theorielessen ‘s morgens pas je de inzichten direct toe op een concrete case. Dankzij deze combinatie worden de studenten gevoed met actuele informatie en kennis, leren ze van elkaar, leren ze kritisch nadenken en leren ze de theorie om te zetten naar de praktijk.

Je leest het goed: het postgraduaat ‘Circulair bouwen’ is dé opleiding voor de vernieuwers binnen de bouwwereld. Je krijgt first hand informatie: gekende namen binnen de circulaire wereld zoals Luc Eeckhout (evr-architecten), Felix Aerts (Toestand vzw), An Eijkelenburg (OVAM), Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu) en Peter Tom Jones (KU Leuven) maken hun opwachting. Architect-stedenbouwkundige Eva Heuts (VIBE), ingenieur-architect Mieke Vandenbroucke (VIBE) en architect Hannelore Goens (Howest) nemen de vaste begeleiding van deze opleiding voor hun rekening.

Wil jij van circulair bouwen de dagelijkse bouwpraktijk maken? Schrijf je dan vandaag in.

Praktische gegevens

Module 1: van 24 september 2021 tot 28 januari 2022, de lessen vinden telkens plaats op vrijdag.
Module 2: van 18 februari tot 17 juni 2022, de lessen vinden telkens plaats op vrijdag.
De lessen gaan door in Howest Campus Brugge Station, in de Rijselstraat 1 in Brugge.

Je hebt de keuze uit verschillende opties:  

  • je kan de volledige opleiding volgen (module 1 en module 2)
  • je kan kiezen om maar één semester te volgen (module 1 OF module 2)
  • je kan kiezen om enkel de theoretische lessen te volgen van module 1 en/of module 2 (ter plaatse of via livestream)
  • je kan kiezen om een enkele les te volgen (ter plaatse of via livestream)

Inschrijvingsgeld 

  • €3000 voor de volledige opleiding (module 1 en module 2) 
  • €1850 voor de aparte modules (module 1 of module 2).
  • €1850 voor de theorie (module 1 en module 2).
  • €1200 voor 1 semester theorie (module 1 of module 2).
  • €150 voor 1 les

VIBE-leden en -bouwpartners hebben recht op 10 procent korting.
Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille.

Inschrijven kan via deze link.

De uitwerking van de opleiding werd gerealiseerd met de steun van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Wil je meer inspirerend nieuws?