Licht en verlichting maken een wezenlijk deel uit van ons dagelijkse leven. Maar wist je dat gemiddeld zo’n 12 procent van het energieverbruik van een huishouden naar verlichting gaat? Rationeel de verlichting in je woning selecteren, kan je dus een hoge energiefactuur besparen. Wij brengen licht in de duisternis.
De mens en het licht: al miljoenen jaren vormen ze een onafscheidelijk duo. Het circadiaan ritme, ook wel gekend als het slaap-waakritme, is namelijk onderhevig aan de invloed van licht: het bepaalt wanneer ons lichaam actief is of net in rustmodus gaat. Het circadiaan ritme van de mens hangt dan ook nauw samen met de zon- en seizoencyclus.
In onze hersenen is het de productie van het hormoon melatonine dat onze waak-slaapcyclus aanstuurt. Zodra het donker wordt, produceren de hersenen meer melatonine, waardoor we slaperig worden. Blauw licht (dit kan natuurlijk of kunstmatig zijn) remt de aanmaak van deze stof dan weer af. Blauw licht houdt ons wakker, geconcentreerd en geeft een enorme boost aan onze gemoedsstemming. Van alle soorten straling die de zon uitstraalt, werken blauwe lichtstralen dan ook het efficiëntst in op ons slaap-waakritme. En met de opkomst van kunstverlichting slaagden we erin om ons areaal aan productieve uren artificieel uit te breiden.
Maar voor die verlichting heb je elektriciteit nodig. Een lamp zal het verschil niet maken, maar tel eens het aantal lichtpunten in huis? Je zit al snel aan vijftien, twintig, zonder de bureau- en nachtlampjes of de extra verlichting in keuken en badkamer mee te tellen. In nieuwe of gerenoveerde woningen is dat nog meer, omdat er daar vaak wordt afgestapt van één centraal lichtpunt per ruimte. Dat begint natuurlijk wel al door te wegen op je elektriciteitsfactuur.
Maar, zoals dat gaat met technologische ontwikkelingen, staan we anno 2020 gelukkig al veel verder dan de energieverslindende gloeilamp die Thomas Edison eind negentiende eeuw commercialiseerde. Ieder verlichtingstype heeft zijn eigen identiteit en kenmerken ontwikkeld, en een gegronde keuze kan je een hoge energiefactuur besparen.