Iedereen wil gezond door het leven gaan. Gezondheidsgoeroes slaan ons om de oren met dieetbijbels, voedingssupplementen en fitnessabonnementen. Maar wist je dat de publieke ruimte ook bijdraagt aan onze mentale en fysieke gezondheid? Wij spraken onderzoeker Peter Vervoort (Departement Omgeving) over de gezondheidstoestand van de ruimte in Vlaanderen.
De Romeinen wisten het al: mens sana in corpore sano ofte een gezonde geest in een gezond lichaam. Vergeef ons de schaamteloze platitude. Toch schuilt in deze banale clichés steeds een bron van waarheid. We willen nu eenmaal gezond door het leven. We kopen salontafelboeken
van bekende gezondheidsgoeroes, wensen elkaar een gelukkig en gezond Nieuwjaar toe en nemen ons steevast voor meer te gaan sporten. Toch kijken we amper naar wat er zich recht voor onze neus bevindt. Want ook de ruimte waarin we ons dagelijks bewegen, beïnvloedt onze gezondheid. Een gezonde publieke ruimte draagt bij aan ons fysieke, mentale en sociale welzijn. Het is echter niet evident om die ruimte gezond te krijgen en te houden. De beelden zijn ons bekend. Dichtgeslibde wegen rond de grote steden, smogvorming of anoniem beklinkerde pleinen zoals de Korenmarkt in Gent. Sinds de coronapandemie de wereld in een houdgreep houdt, rijzen internationaal stemmen op om de publieke ruimte gezonder in te richten, en met extra aandacht voor groen, spelende kinderen, ouderen, alternatieve mobiliteitsvormen en het psychologisch welzijn van de inwoners. Maar hoe begin je daaraan?