De aanhoudende hitte speelt ons parten. We proberen de warmte buitenshuis te houden maar dat lukt niet altijd. Professionals prijzen natuurlijke isolatiematerialen aan omdat ze je woning koel houden. Maar hoe zit dat nu precies? Onze expert circulair bouwen Stijn Brancart legt het voor je uit.
Als het over transmissie (de hoeveelheid warmte die door de buitenwanden binnenkomt) gaat, lijken de dikte en het type isolatie maar weinig impact te hebben. Zolang je voldoende isoleert natuurlijk. Indien je genoeg isolatie voorziet voor tijdens de winter dan zit je zeker safe voor de zomermaanden. Op dat vlak dus niet echt een argument voor natuurlijke isolatiematerialen maar zeker ook niet tegen. Vaak heeft dit type materialen een hogere lambda-waarde en scoren ze op dit vlak dus slechter, hoewel het in dit geval verwaarloosbaar schijnt.
Wat wel een voordeel is van natuurlijke isolatiematerialen is de langere warmtedoorslagtijd (de tijd die nodig is voor de warmte om binnen te komen). Daardoor warmt het niet minder op maar wel minder snel. Zo blijft het tijdens de warmste momenten van de dag iets koeler binnenshuis en kan je de nachtelijke koelte gebruiken om de vertraagde impact van de warmte tegen te gaan. Cellulose, kalkhennep of houtvezels hebben bijvoorbeeld een hogere warmtecapaciteit en langere warmtedoorslagtijd dan andere isolatiematerialen.
Veel natuurlijke materialen zijn vochtregulerend en worden dampopen geplaatst. Hoewel ventilatie (uiteraard bij voorkeur ’s nachts of in de vroege uurtjes) zeker nog altijd nodig is, vermijdt het wel dat de vochtigheid binnenshuis snel oploopt. Dat is zeker nuttig als je overdag alle ramen en deuren gesloten houdt tegen de hitte.
Natuurlijke isolatiematerialen lijken (naast de duidelijke ecologische en gezondheidsvoordelen) inderdaad voordelen te hebben die bijdragen aan een aangenamer binnenklimaat tijdens extreme hitte. Het is moeilijk te plaatsen hoe groot dit effect is ten opzichte van andere factoren. Bij een lange hittegolf (wanneer de warmte geleidelijk opstapelt en het ’s nachts niet zo heel erg veel afkoelt) zal die langere warmtedoorslagtijd bijvoorbeeld al minder impact hebben.
Het blijft in eerste instantie belangrijk om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Zonnewering is daarin cruciaal en kan natuurlijk. Bladverliezende bomen of begroeiing weren in de zomer de zon en laten die in de winter binnen. Ook groene daken en groene gevels kunnen helpen (onder andere door verdamping). Voor wie een tuin heeft zijn bomen trouwens de ideale oplossing. Een volwassen boom heeft het koelvermogen van vijf tot tien airco’s.