Hoe kunnen architectuur en stedenbouw een positieve impact hebben op de omgeving? (Seminarie 14/3)

Op 14 maart wordt op Batibouw de aftrap gegeven van de Green Deal Toekomstbestendige Stedenbouw en Architectuur. Aan de hand van twee cases en een panelgesprek willen initiatiefnemers Bond Beter Leefmilieu, VIBE en Palindroom laten zien hoe architectuur en stedenbouw een positieve impact kunnen hebben op de stad en de bebouwde omgeving.

Als we het hebben over de klimaatproblematiek, het verdwijnen van de open ruimte, de teloorgang van de biodiversiteit en inefficiënt waterbeheer, is de bouwsector tot vandaag een belangrijk deel van het probleem geweest. Maar het kan ook anders. Door op een andere manier onze gebouwen en onze gebouwde omgeving aan te pakken, kunnen we niet alleen de ecologische impact beperken, maar kunnen we zelfs een positieve ecologische impact creëren. Dat gegeven vormt het uitgangspunt van een seminarie op Batibouw maar ook van een nieuwe Green Deal die eind van dit jaar opgestart zal worden.

Panelgesprek

Hoofdmoot van het seminarie wordt een panelgesprek waarin onder meer Eva Heuts en Erik Grietens zullen zetelen. Zij vertegenwoordigen VIBE en Bond Beter Leefmilieu, twee initiatiefnemers van de Green Deal. Rik Neven van palindroom, de derde partner van de Green Deal, zal het panelgesprek modereren. Verder zullen ook Steven Rosseel van Revive en Sven Augusteyns van landschaps-en stedenbouwbureau OMGEVING deel uitmaken van het panel.  Zij zullen elk een case toelichten die een mooi voorbeeld vormt van toekomstbestendige stedenbouw en architectuur. Steven Rosseel zal een presentatie geven over Minerve in Edegem, het woonproject op de vroegere site van Agfa-Gevaert. Sven Augusteyns zal onder meer focussen op de Klimaatwijk Leuven.

Op het einde van het panelgesprek zullen Eva Heuts en Erik Grietens dieper ingaan op de Green Deal Toekomstbestendige Stedenbouw en Architectuur. Met deze Green Deal, die gesubsidieerd wordt door Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, willen VIBE, Bond Beter Leefmilieu en Palindroom een lerend en inspirerend netwerk uitbouwen rond regeneratieve, toekomstbestendige stedenbouw en architectuur. De doelgroep bestaat in de eerste plaats uit architecten, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en overheden.

Green Deal-groep op LinkedIn

2023 wordt een voorbereidend jaar om het project te concretiseren en om zo veel mogelijk betrokkenen warm te maken voor dit project.  De daadwerkelijke start van de Green Deal is voorzien voor eind 2023 of begin 2024. Wie geïnteresseerd is om deel uit te maken van de Green Deal kan zich alvast aanmelden op de LinkedIn-groep.

Voor het seminarie hoef je je niet in te schrijven. Iedereen die Batibouw bezoekt, kan gratis het seminarie volgen van 12u30 tot 13u30 in de Academie-ruimte.

Bron: architectura.be | Afbeelding: © PAKT Antwerpen

Wil je meer inspirerend nieuws?