natureplus organiseert in december Europe Event Series 2023

natureplus en zijn partners (VIBE, Agrodome, ASBP, IBO en Baubioswiss) organiseren dit jaar opnieuw een Europese eventreeks: “It’s a match! Meeting sustainability goals and European regulations with bio-based and circular construction materials”. We nodigen je graag uit voor de verschillende events die van 5 tot 15 december plaatsvinden.

De aankomende herziening van de Europese bouwproductenverordening (Construction Product Regulation) wil de duurzaamheidsnormen voor bouwproducten harmoniseren. Dit kan een belangrijke rol spelen in de versnelling van de klimaatacties binnen de bouwsector. De Europese Unie stimuleerde actief het gebruik van duurzame bouwmaterialen en het is de bedoeling dat biobased, circulaire en lokale bouwmaterialen voldoen aan de eisen van de bouwproductenverordening. Zo wordt het voor klanten en bouwprofessionals makkelijker om aan de net-zero-verplichtingen te voldoen.

De ontwikkeling van een gestroomlijnde aanpak voor de technische specificaties van bouwproducten is echter een complex gegeven. Om een doeltreffende aanpak te waarborgen, moet iedere nieuwe regelgeving voldoen aan de standaard, zoals EN15804 voor Environmental Product Declarations (EPD’s), en rekening houden met opkomende initiatieven zoals materiaalpaspoorten.

natureplus en zijn partners VIBE, Agrodome (Nederland), ASBP (Groot-Brittannië), IBO (Oostenrijk), Baubioswiss (Zwitserland) nodigen je uit voor een tiendaagse eventreeks gefocust op de opkomende regelgeving waarin we de mogelijkheden bespreken van biobased en circulaire bouwmaterialen.

Deelnemers krijgen de kans om:

  • Meer te weten te komen over de Europese bouwproductenverordening door de vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Europese Parlement. Je ontdekt wat je kan verwachten en hoe de herziene regelgeving zich verhoudt tot toekomstige beleidsmaatregelen en bestaande regelgeving, zoals de Europese Green Deal en het Circular Economy Action Plan (CEAP), en die waarop de Britse ‘spiegelcommissies’ toezien.
  • Meer te weten te komen over de gevolgen voor productfabrikanten en bouwprofessionals, zowel op Europees als regionaal niveau.
  • Meer te weten te komen hoe biobased en circulaire bouwmaterialen kunnen inspelen op de herziene regelgeving, het marktaandeel te vergroten en verder bij te dragen aan verschillende beleidsagenda’s.

Het programma

Dinsdag 5 december, 10u00-12u00, online (natureplus)

Kick-off webinar: Understanding and dealing with the Construction Product Regulation

De Europese Unie wil de milieunormen voor bouwproducten uitbreiden. De aankomende herziening van de Europese bouwproductenverordening biedt een grote kans voor klimaatbescherming en het behoud van hulpbronnen binnen de bouwsector. Dit vereist allesomvattende duurzaamheidsnormen die bevattelijk zijn voor de belanghebbenden in de bouwketen. Wat is de status van de CPR? Wat wordt er van ons verwacht? Waar moeten producenten en bouwprofessionals rekening mee houden? Hoe kunnen we goed voorbereid zijn voor de aankomende regelgeving?

Tijdens deze openingssessie van de reeks, georganiseer door natureplus, zullen experts van het Europese Parlement en het Duitse milieuagentschap (UBA) een uitgebreide introductie geven over de bouwproductenverordening en de aankomende herzieningen. Ze delen hun inzichten over het nieuwe instrument en wijzen op de zwaktes en de kansen. Deelnemers ontdekken hoe ze aan de aankomende eisen voldoen en hoe biobased, circulaire en lokale bouwmaterialen een deel van de oplossing zijn.

Donderdag 7 december, 10u00-11u30, online (VIBE)

Example of short, closed loop material use: BC materials

BC Materials zet uitgegraven aarde van bouwterreinen om in bouwmaterialen. Dit Belgische bedrijf produceert lokale bouwmaterialen zoals kleipleisters, blokken samengeperste aarde en aangestampte aarde voor vloeren en muren. Deze producten zijn circulair, koolstofneutraal, gezond en bevatten minimale grijze energie. Business developer Anton Maertens verduidelijkt de supply chain van BC materials.

Donderdag 7 december, 16u00-20u00, hoofdkantoor Triodos Bank Nederland (Agrodome)

Symposium en bezoek aan het hoofdkantoor van Triodos in Nederland (gratis deelname)

Agrodome organiseert een gratis symposium in het hoofdkantoor van Triodos in Nederland. Dit is het eerste grootschalige demonteerbare houten kantoorgebouw. Sprekers van dienst zijn Dorine Peters (TU Eindhoven), Hans Stegeman (Triodos) en Cor van Oers (Biobased Innovation Gardens).

Maandag 11 december, 14u30-16u00, online (ASBP)

Climate policy action and product standards: supporting the transition to a circular construction industry

Sluit aan bij het online event van ASBP met als hoofdspreker Philippe Moseley, beleidsmedewerker Sustainable Industrial Policy and Construction bij de Europese Commissie, die een overzicht geeft van de bouwindustrie in de context van de Europese Green Deal. Hij geeft een update over het opkomende EU-beleid dat erop gericht is om de circulaire bouweconomie te ondersteunen.

Donderdag 14 december, 17u00-18u30, online (IBO)

Construction Product Regulation from the Austrian Perspective

De nieuwe bouwproductenverordening treedt dit jaar in werking, maar wat houdt dat precies in? Schieten we het doel voorbij of worden de langverwachte eisen voor de praktische uitvoering eindelijk concreet?

Sluit aan bij het online event van IBO om de vele stappen naar de herziening van de CPR vanuit Europees perspectief te bespreken en inzicht te krijgen in de Oostenrijkse omschakeling. De spreker van dienst is Sarah Richter, Bau EPD GmbH, die de afgelopen twee jaar als vertegenwoordiger van Oostenrijk de CPR-ontwerpen becommentarieerde vanuit het perspectief van duurzaamheid en milieueffecten. Ze behandelt ook de praktische implementatie van de CPR-vereisten in productgroepen.

Inschrijven

Je kan inschrijven via de website van natureplus (betaling via Eventbrite).

Deelnameprijs

  • Gratis – leden van de organiserende partners (natureplus, Agrodome, ASBP, Baubioswiss, IBO en VIBE)
  • Gratis – studenten
  • €20 – leden van partnerorganisaties
  • €35 – algemene deelname

Speciale aanbieding: koop een ticket voor de ganse serie en krijg een gratis toegang voor een van de sessies.

Inschrijven doe je hier.

Wil je meer inspirerend nieuws?