Ons nieuwe meerjarenplan ‘Vlaanderen regenereert’ is een feit! 🥳

We knallen het de wereld in: ons nieuwe meerjarenplan ‘Vlaanderen regenereert’ voor 2022-2026 is er eentje om u tegen te zeggen. Fiesta! VIBE neemt zijn welverdiende rol van gangmaker in de Vlaamse bouwsector op. Regeneratief ontwerpen en bouwen is het thema dat we de komende jaren op de kaart zetten. Ready, set and go!

Allereerst: een welgemeende shout out voor onze leden, bouwpartners en ambassadeurs. Zonder hen brachten we ons meerjarenplan ‘Vlaanderen regenereert’ nooit tot een goed einde. Ook het kernteam en de klankbordgroep verdienen een dankjewel. Net zoals wij zijn jullie stuk voor stuk geweldig! 🙏 Een strak meerjarenplan met diepgang én focus is het resultaat van een jaar zwoegen, zweten en (hoe kan het anders in coronatijden?) videobellen.

Voorzitter Bruno Deraedt: “Het opstellen van dit meerjarenplan was een parcours met obstakels. We zijn er als organisatie sterker uitgekomen. Dat is net waar we de volgende jaren met focus aan werken. De positieve versterking van onze impact. Niet alleen op de mens en de maatschappij. Ook op de natuur en het milieu. Dat vergt een gezonde dosis moed om met vertrouwen de uitdagingen aan te gaan.

Natuur als uitgangspunt

Het is een mondvol: regeneratief ontwerpen en bouwen. Ontzettend boeiende én actuele materie die internationaal aan belang wint. Kijk maar naar onze goeie vrienden bij het International Living Future Institute. Deze volgende stap voor de bouwsector gaat verder dan circulair bouwen, kringloopsluiting en zero impact.

Regeneratief ontwerpen en bouwen kunnen we in drie bullets samenvatten:

  • Streven naar een positieve impact van bouwen en wonen op de aarde, de maatschappij en de gezondheid en het welzijn van de mens.
  • Leven in harmonie met de aarde, met elkaar en elkaar versterken.
  • Elke plek die we innemen beter achterlaten dan we hem vonden. We herstellen en regenereren.

Een regeneratief ontwerp of gebouw is veerkrachtig, gezond en aanpasbaar. We gebruiken de natuur als de gids bij uitstek om de ecologische, demografische, ruimtelijke en welzijnsmatige problemen op te lossen waar onze maatschappij mee kampt. De natuur is ons uitgangspunt voor het ontwerp van gebouwen, wijken en gemeenten.

What about VIBE?

Als geboren gangmakers zetten we regeneratief ontwerpen en bouwen in de Vlaamse bouwwereld op de kaart. We challengen de sector voortdurend om haar grenzen te verleggen. Ons ledennetwerk is the place to be voor de innoverende bouwprofessional in Vlaanderen. Deze pioniers jagen hun dromen na. Het zijn grensverleggende architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars, aannemers en producenten. Omschrijf ons gerust als het Silicon Valley van de bouwwereld.

Pionieren en communiceren hangen natuurlijk samen. We zetten de pioniers en hun innovaties in de spotlight want zij maken het verschil. Door bruggen te slaan tussen de pioniers en de trendsetters maken we regeneratief ontwerpen en bouwen tegen 2030 realiteit. Trendsetters staan namelijk open voor regeneratieve vernieuwing en passen deze inzichten toe in hun projecten. Geef toe: waarom zouden we onze blik op 2050 richten? Een positieve impact realiseren we vandaag.

Stay tuned!

Ontdek meer over regeneratief ontwerpen en bouwen tijdens ons volgende Eco*Bouwforum!

Wil je meer inspirerend nieuws?