Opleiding ‘Natuur en mens in de gebouwde omgeving’

Laten we de olifant in de kamer meteen benoemen: we spenderen te veel tijd binnen. Gemiddeld zelfs zo’n 90 procent van onze dag. Een jammerlijk fenomeen want zo verliezen we onze connectie met de natuur. Reden te meer om een opleiding te organiseren over de herontdekking en herwaardering van de natuur in onze projecten en omgeving. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat je als mens goed gedijt in een omgeving met natuurlijke elementen. Dat biedt zowel voor je fysieke als mentale gezondheid een rist aan voordelen. Om de weerbaarheid en het geluk van mensen te versterken, is het dus belangrijk om de verbinding met de natuur te herontdekken én te versterken.

Tijdens deze opleiding bekijken we hoe belangrijk de natuur is voor onszelf als mens, hoe we als team werken zoals de natuur en hoe we onze relatie met de natuur vertalen naar de gebouwde omgeving.

Op een dag ben je mee met de ins en outs van natuurinclusief bouwen. Je leert hoe je natuurlijke elementen en principes verwerkt in je projecten. En dat met aandacht voor de biodiversiteit en biofiel ontwerpen.

Ik schrijf me in!

Het programma

  • 9u00: ontvangst
  • 9u25: introductie door Yara Helsen (VIBE)
  • 9u30: Ecopsychologie: de missing link in bouwen met de natuur? – Ann Sterckx (EarthWise Education)

Ann Sterckx is psycholoog van opleiding en verdiept zich in ecopsychologie en de relatie tussen de mens en de natuur. Ze ontwikkelde de Koraalwaaier: een denkmodel om onze verbinding met de natuur te herstellen op basis van 9 natuurbelevingslagen. Ann is oprichter en eigenaar van verschillende organisaties zoals EarthWise Education.

  • 10u30: pauze
  • 10u45: participatief werken volgens natuurlijke principes – Ria Baeck (Percolab)

Ria Baeck studeerde klinische psychologie aan KU Leuven en heeft een rijke ervaring als ‘veranderingsprofessional’. Ze faciliteert transformatieprocessen van individuen en organisaties. Haar persoonlijke interesses liggen op het raakvlak van leiderschap en bewustzijn. Als teamlid van Percolab maakt ze het potentieel dat er is tastbaar.

  • 11u45: wandeling door Bourgoyen-Ossemeersen
  • 12u30: lunch
  • 13u15: natuur in de gemeenschap – Liesbeth Reekmans (VK architects+engineers)

Liesbeth Reekmans is project engineer sustainable design bij VK architects+engineers en werkt mee aan de integratie van natuur in de gebouwde omgeving. Natuur verhoogt niet alleen het welzijn van de mens, het versterkt de biodiversiteit en is een bron van inspiratie voor innovatieve oplossingen om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.

  • 14u15: natuurinclusief bouwen – Koen Van Delsen (murmuur architecten)

Koen Van Delsen studeerde af als bio-ingenieur en is vennoot bij architectenbureau murmuur architecten.

  • 15u15: pauze
  • 15u30: biofiel ontwerpen – Gijs Bruggink (ORGA architect)

Gijs Bruggink werkt bij ORGA architect als chef de bureau en doet onderzoek naar biofilisch ontwerpen en natuurlijk bouwen. Vanuit zijn achtergrond als historicus legt hij graag verbanden tussen de duurzame ontwikkelingen in grote lijn en de innovatieve bouwprojecten waar hij dagelijks mee in contact komt.

  • 16u30: afsluitende conclusie Yara Helsen (VIBE) en einde

Voor wie?

Architecten, stedenbouwkundigen, lokale overheden en publieke opdrachtgevers.

Datum en locatie

  • Datum: dinsdag 28 maart 2023, 9u-17u
  • Locatie: Natuurcentrum Jan Hublé, Driepikkelstraat 32, 9030 Gent (Google Maps)

Inschrijvingen

Deelname aan deze opleiding kost €200,- (BTW excl.). Deze prijs is inclusief catering.

Ik schrijf me in!

KMO-portefeuille
Geniet 20 tot 30% steun op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Wil je meer inspirerend nieuws?