Oude hoeve duurzaam gerenoveerd

Frauke Hamerijck, keramiste met een eigen atelier, en haar man Joachim Adam, zaakvoerder, renoveerden hun vrijstaande gezinswoning in Ninove. Alles aan hun huis ademt karakter. Ze zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan, maar selecteerden hun bouwpartners op hun goede reputatie.

“Toen ons nieuwe huis op de markt kwam, hadden we de zoektocht eigenlijk al opgegeven”, steekt Frauke van wal. Al 5 jaar zocht het koppel een woning in Ninove met meer ruimte en stilte voor Fraukes atelier als keramiste, maar zonder succes. “We hadden zelfs al een architect onder de arm genomen om onze vorige woning te renoveren tot we plots op dit huis stootten. Een prachtige oude hoeve.” Er was veel interesse, dus moesten ze snel handelen. Na een paar dagen was de kogel door de kerk. “Toen begonnen de verbouwperikelen”, lacht Frauke.

Duurzaam bouwen nog niet ingeburgerd

“Vanaf het begin was duidelijk dat we voor een ecologische woning wilden gaan. Onze architecten van objekt architecten uit Aalst voelden meteen aan waar we naartoe wilden: het plan dat ze voor ons tekenden was fantastisch. Eigenlijk hadden ze meer ervaring met traditioneel bouwen dan met ecologische materialen, maar dat liet ons toe om samen dingen te ontdekken”, vertelt Frauke. Als fundering overwogen ze bijvoorbeeld glasgranulaat. Geen simpele opgave, aangezien dat in België amper gedaan wordt. Dat idee hebben ze uiteindelijk laten varen. Maar voor de muuropbouw van de uitbreiding viel de keuze wel op kalkhennep. “We kozen ook bewust voor een watertank van 15.000 liter – in plaats van de gangbare 10.000 liter – en drievoudig glas in plaats van het vereiste dubbel glas. Keuzes die doorwegen in het budget, maar waar we 100 procent achter staan.”

Meer weten? Lees dan hier het volledige artikel dat verscheen in Ik ga bouwen en renoveren. Informatie over Ecobouwers Geslotendeur vind je op deze website.

Bron: Ecobouwers / Foto: Bert Vereecke

Ons meest recente nieuws