Oververhitting: wat kan je doen?

We stevenen af op het hitterecord van het jaar. Vandaag zou wel eens de warmste dag van 2020 zijn. In deze tijden van telewerken en samenhokken willen we natuurlijk niet dat onze woning het equivalent wordt van de Sahara-woestijn. Hoe kan je oververhitting in je woning voorkomen? Wij helpen je even op weg.

Zomercomfort betekent dat we hoge temperaturen in onze woning proberen te vermijden. Om comfortabel te werken, te leven en te slapen is een temperatuur van ongeveer 25-26°C de bovengrens. Nu wil het dat de temperatuur binnenshuis op zonnige zomerdagen aardig oploopt. Verschillende onderdelen van de gebouwschil beïnvloeden het risico op oververhitting. Door een aantal doordachte stappen te ondernemen, kan je de temperatuur binnenshuis een paar graden laten zakken. Da’s toch het overwegen waard, niet?

* Zonnewinsten via de ramen beperken

De hoofdschuldige die oververhitting veroorzaakt, is de zon die via de ramen binnendringt. Open doel. Trap. Goal! 1 – 0 voor het VIBE-team. Voldoende glas is belangrijk om in de winter te genieten van de zonnewarmte maar verhoogt het risico op diabolische temperaturen tijdens de zomermaanden. Zorg voor een redelijke verhouding tussen zonnewinsten, privacy en lichtinval. We willen geen broeikas, maar ook geen bunker. Ook zonwerende beglazing wordt soms door professionals aangeraden. Onthoud wel dat deze ook in de winter weinig warmte doorlaten. Je kan dan tijdens de wintermaanden niet profiteren van de gratis zonnewarmte.

* Kies voor zonwering

Het effect van binnenzonwering is vrij minimaal aangezien de warmte zich dan al binnenshuis bevindt. Met buitenzonwering kan je 80 tot 90 procent meer van de zonnewarmte tegenhouden. Je kan een onderscheid maken tussen vaste buitenzonwering (zoals oversteken en schaduwzeilen) en beweegbare buitenzonwering (zoals screens, jaloezieën en luifels). Een automatische aansturing brengt de beweegbare buitenzonwering op het gepaste moment in de juiste positie. Een regen- en windsensor sturen deze idealiter aan om schade te vermijden.

* Natuurlijke ventilatie doet wonderen

Naast een automatische zonnewering is intensief ventileren ook een goeie strategie om je woning af te koelen. Overdag is het buiten warmer dan binnen, ’s nachts is het daarentegen frisser. Wanneer je ’s nachts je ramen en deuren opent, spoelt natuurlijke ventilatie de warmte in je woning weg. Doe je dit niet dan zal de temperatuur dag na dag oplopen. Wanneer je kan, open dan de ramen in twee tegenovergestelde gevels.

* Breng wat groen rond je woning

Klimplanten, gevelgroen en groendaken brengen niet enkel biodiversiteit rond of op je woning. Ze absorberen ook de warmte die de zon uitstraalt. De planten gebruiken de warmte om het water dat ze opnemen te laten verdampen. ‘Evapotranspiratie’ zoals we dat in de volksmond noemen. Een natuurlijk (en gratis) proces dat de warmte elimineert. Ook loofbomen kunnen het invallende zonlicht tegenhouden.

* Hoe zit dat nu met isoleren?

De vraag der vragen. Archeologen beweren dat de Egyptenaren ze al in de Steen van Rosetta beitelden. Verhoogt isoleren de kans op oververhitting in je woning? Op het eerste gehoor klinkt het logisch. In de zomer is het overdag buiten warmer dan binnen en meer isolatie leidt tot minder transmissie van warmte van buiten naar binnen. Dat is positief. Maar ’s nachts is het buiten wel frisser dan binnen. Op dat moment heeft meer isolatie een negatief effect. Deze effecten moeten we relativeren. De negatieve impact heeft eigenlijk weinig belang: de binnengekomen warmte kunnen we ’s nachts veel efficiënter afvoeren door natuurlijke ventilatie.

Bron: VIBE en Dialoog vzw

Wil je meer inspirerend nieuws?