The Exploded View opent op Kamp C

Op vrijdag 31 maart opende de expo The Exploded View Beyond Building op Kamp C. Meer dan 100 biobased materialen, circulaire methoden en andere voorbeelden van duurzaamheid komen samen onder het dak van een demowoning, ontworpen en gebouwd door Biobased Creations. Het huis toont dat er veel toepassingen mogelijk zijn nu, morgen of overmorgen. Tot en met oktober 2023 staat het voor de eerste keer in België.

De bouwsector heeft potentieel voor een duurzamere aanpak. Tussen 30 en 40% van ons afval komt uit deze sector, en de milieu-impact daarvan overstijgt ver de draagkracht van onze planeet. Maar de bouwindustrie is klaar voor verandering. De omschakeling naar een circulaire economie vraagt een aanpassing van het waardesysteem binnen de bouwsector: van zo veel, zo snel en zo goedkoop mogelijk bouwen naar hergebruik, recyclage en ‘local mining’. De demowoning The Exploded View Beyond Building toont de haal- en betaalbaarheid van deze transitie.

Inspirerende toepassingen

Voor dit project zette Kamp C sterk in op lokale partnerschappen. Het kon rekenen op lokale partners voor de biogebaseerde bouwmaterialen. Zo wil de demowoning bouwprofessionals inspireren en tonen welke toepassingen vandaag, morgen en overmorgen van hen beschikbaar zijn. Ook de opbouw gebeurde in samenwerking met een lokale partner: onze bouwpartner Sidati.

Het biohuis focust niet alleen op biogebaseerde materialen, maar ook op duurzame technieken in de bouwsector. Er zijn tal van hergebruikte materialen te zien. Eén van de vloeren bestaat volledig uit afvalhout en de composiet heeft textielafval en biogebaseerde plastic als basisstoffen. Ook ‘local mining’ kwam te pas bij de bouw van het huis. Zo vormt baggerafval, opgegraven uit een rivier in Nederland, de grondstof voor de baggerstenen. Daarnaast toont het huis ook de mogelijkheden van 3D-printen met onder meer een muur geprint uit rioolslib van Omlab. Ten slotte zet The Exploded View met zijn circulaire constructie in op losmaakbaarheid en modulariteit.

Ondersteuning richting circulariteit

Kamp C wil de bouwindustrie ondersteunen bij de transitie naar een circulaire methode. “We weten dat er in België heel wat bouwprofessionals openstaan voor een duurzame aanpak”, zegt Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke van Kamp C. “The Exploded View Beyond Building geeft hen de kans om elkaar te ontmoeten en samen werk te maken van een nieuwe visie op bouwen. Kamp C staat hen daarin graag bij, ook buiten deze tentoonstelling.”

Speciaal voor de bouwsector organiseert Kamp C samen met partners als Colruyt Group, Design Museum, Rurant, Ar-Tur, VIBE en Bouwunie van april tot en met oktober 2023 tal van events en workshops. Elke dinsdag en donderdag kunnen ze ook deelnemen aan een rondleiding door het duurzame huis die te boeken is via de website van Kamp C.

Foto: Tom Cornille

Wil je meer inspirerend nieuws?