Woodular mikt op modulaire woonoplossing

Onze ambassadeur De Noordboom pakt uit met een modulair en circulair bouwsysteem: Woodular. Met deze innovatie wil de bouwonderneming inspelen op de nood aan betaalbaar en toekomstgericht bouwen. Stefan Boonaert, verantwoordelijke voor verkoop en calculatie bij De Noordboom, vertelt ons meer over deze ecologische woonunit.

Met Woodular trekt De Noordboom uit Ronse naar de markt met een modulair en circulair bouwsysteem. De vraag naar betaalbare woonoplossingen neemt ook in België stevig toe en met het systeem speelt de onderneming in op het probleem van acute woningnood. Volgens Stefan Boonaert, verantwoordelijke voor verkoop en calculatie bij De Noordboom, leent Woodular zich voor uiteenlopende doelen. “Het concept is inzetbaar voor particuliere woningbouw als nieuwbouwoplossing of om een bestaande woning uit te breiden. Een betaalbare oplossing bijvoorbeeld voor jonge gezinnen”, verduidelijkt Stefan. “Wie een extra werk- of praktijkruimte nodig heeft, kan ook een of meerdere units inrichten als tuinkantoor.”

Daarnaast ziet De Noordboom voornamelijk potentieel voor lokale overheden, sociale woningmaatschappijen en zorginstellingen. Het Woodular-systeem leent zich voor tijdelijke toepassingen zoals zorgunits, klaslokalen, vluchtelingen- of daklozenopvang. Wie op zoek is naar tijdelijke oplossingen, botst snel op mobiele containers. Een goedkopere noodoplossing die niet altijd uitblinkt op het vlak van duurzaamheid. Stefan: “Conventionele containerwoningen hebben een levensduur van twee tot vijf jaar. Met Woodular mikken we op een woonoplossing met een levensduur van 20 tot 30 jaar. Een hogere levensduur voor de afzonderlijke elementen is zeker haalbaar. Hoogwaardige en modulaire elementen garanderen de kwaliteit en de positieve impact van ons systeem.”

“Variëren in de afwerking”

De Noordboom opteerde bewust voor gezonde en ecologische materialen. Hout zit in het DNA van deze ambassadeur dus het frame van de Woodular bestaat uit houtskeletbouw met daarop een beplating van Fermacell. “Voor de isolatie kozen we voor circulaire en recycleerbare materialen zoals cellulose en houtwol”, vult Stefan aan. “De gevelbekleding is afgewerkt in Thermowood. De modulariteit van het systeem zorgt dat er voor de klant voldoende vrijheid is om te variëren in de afwerking. Ook voor de fundering kiezen we trouwens voor circulaire oplossingen zoals prefab betonblokken of schroefpalen.” De Woodular voldoet aan de huidige normeringen en is uiterst energiezuinig. Met een isolatiedikte die varieert tussen 24 centimeter in de buitenwanden en 30 centimeter in het dak is de unit uitermate goed geïsoleerd.

Met de circulaire principes in het achterhoofd ontwierp De Noordboom ook een demonteerbare bouwoplossing. Heb je de unit na verloop van tijd niet langer nodig? Dan kan je hem uiteen halen en elders heropbouwen. De constructie kan uiteen gehaald worden tot het niveau van de vloer-, wand- en dakelementen. Stefan: “Ieder element heeft een unieke tag die gekoppeld is aan een database. Daarin tracken we de geschiedenis en de eigenschappen van het element. Zo kunnen we in de toekomst uitlezen hoeveel en welke elementen of materialen de units bevatten.” In de toekomst zal De Noordboom werk maken van een online configurator om de Woodular samen te stellen. “De klant stelt dan met de tool een unit tezamen waarna wij de bouwelementen uit onze stock halen. Het idee is om als constructeur de Woodular aan te bieden.”

Twee woonunits in Brussel

De Noordboom mikt een instapklare Woodular te leveren binnen een termijn van 2 à 3 weken. “Het voordeel is dat we werken met prefab bouwelementen die we combineren en configureren tot de modules”, verduidelijkt Stefan. “De industriële prefabproductie zorgt ervoor dat we met een betaalbare oplossing op de markt komen. Zoals gezegd, is de klant vrij om te variëren in de graad van afwerking. De opbouw en de afwerking van de eerste woonunits gebeurde op een tweetal weken. Wil je de units inkrimpen of uitbreiden? Dan mag je daar ook twee dagen tijd voor rekenen.”  

In de Brusselse deelgemeente Koekelberg installeerde De Noordboom ondertussen twee units op een voormalige Godiva-site. Stefan: “Het idee sproot voort uit het project WoonMobiel dat SAAMO Brussel in 2018 lanceerde. Na enkele moeilijkheden nam SAAMO ons onder de arm. Wij verbeterden het concept tot een prototype 2.0 en leverden de mobiele eenpersoonsunits van 24 m². Alle noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig en de opbouw gebeurde op drie dagen tijd. Twee alleenstaande dakloze mannen zullen hun intrek in de units nemen.”

Meer inspiratie in je mailbox ontvangen? 🌱

Wil je meer inspirerend nieuws?