In het project C-adviseurs bekeken we samen met Bond Beter Leefmilieu en de provinciale steunpunten welke circulaire antwoorden renovatieadviseurs kunnen geven op binnenkomende vragen. Dat resulteerde in de website Circulair Advies die renovatieadviseurs kunnen inzetten om circulair verbouwen in hun adviezen op te nemen.
Een groot deel van de vragen die bouwheren zich tijdens het ontwerp en de realisatie van hun woning stellen, hebben een circulair antwoord in zich. Vaak zijn ze zich daar totaal niet van bewust en ook renovatieadviseurs hebben niet altijd een circulaire reflex. Een bijkomend probleem is dat de tijd met de adviesvrager tijdens het adviesgesprek kort is. Daardoor kan de adviseur niet altijd uitvoerig ingaan op de voordelen en oplossingen van toekomstgericht bouwen.
“De adviseur moet ook de juiste vragen stellen. Zo zet hij de adviesvrager aan het denken over zijn noden en wensen”, vertelt onze facilitator regeneratieve ontwikkeling Yara Helsen. “Zo kan circulair bouwen op een laagdrempelige manier aan bod komen. Ook hier merkten we dat er een concrete leidraad ontbrak waarop adviseurs kunnen terugvallen.”
Enter het project C-adviseurs. Samen met Bond Beter Leefmilieu en de steunpunten van de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen ontwikkelden we Circulair Advies, een online leeromgeving waar renovatieadviseurs een leidraad, voorbeeldprojecten en handige tools vinden.
Circulair verbouwen in drie stappen
“Met de adviseurs van de provinciale steunpunten stelden we een handige leidraad op om circulair te bouwen en zochten we naar de quick wins bij het toepassen van circulaire oplossingen”, vertelt Yara. “De leidraad gaat uit van drie stappen: bouw niet, hergebruik het bestaande en wat je toevoegt, doe het circulair. We ontwikkelden ook handige persona’s, zoals een doe-het-zelver of een ouder koppel, waarmee de adviseur aan de slag kan. Zo stel je veel concretere vragen aan de adviesvrager.”
Circulaire frameworks, zoals de R-ladder, hielpen om de leidraad te ontwikkelen. “Zo staat de eerste stap in onze leidraad, bouw niet, hoger op de ladder omdat die de minste impact heeft op de natuur en het milieu. Het doel van Circulair Advies is niet om circulair bouwen helemaal opnieuw uit te leggen, maar om de link te leggen met wat er al bestaat én om dit toepasbaar te maken voor de adviseur.”
Co-creatiesessies
Om de impact van dit project te vergroten, werden verschillende co-creatiesessies met de provinciale steunpunten georganiseerd. “Zo kon iedereen zijn steentje bijdragen en werkten we samen aan het eindresultaat”, verduidelijkt Yara. Met de website Circulair Advies helpen we adviseurs om circulair bouwen naar de praktijk te vertalen. Door de juiste vragen kunnen zij de adviesvrager op hun beurt aanmoedigen om hun bouwwens of -noden te herzien.