Toekomstgericht en circulair (ver)bouwen: Passief rijhuis in de Stad

Een woning is een plaats waar je leeft, groeit, leert, waar kinderen opgroeien en weer vertrekken, en waar je verandert. Over die jaren heen verandert je huis ook.  Het is belangrijk om bij die veranderingen stil te staan als je aan een bouwproject begint. Zo vermijd je grote aanpassingen en verklein je je ecologische impact – want aan bouwmaterialen hangt een stevig ecologisch prijskaartje. Maar hoe begin je nu met denken aan je toekomst?

Passief rijhuis in de Stad is de renovatie van een oud, uitgeleefd rijhuis in de Mechelse binnenstad. Daarbij wordt maximaal ingezet op circulaire én klimaatneutrale principes. Christophe Lambrechts en Karen Verhasselt bespreken twee circulaire principes die ze voor het project inzetten.

Selectief slopen

“Een renovatie betekent natuurlijk afbraakwerken”, vertellen Christophe en Karen. “De sloop pakten we op een ecologische en selectieve manier aan. Daarbij lieten we ons leiden door de drie circulaire pijlers: reuse, reduce en recycle. We wilden zo weinig mogelijk afval storten of herbestemmen voor downcycling. Daarvoor maakten we een kleine materiaalinventaris op en alle afvalfracties voerden we gescheiden af. De goede bakstenen poetsten we waardoor we een deel kunnen hergebruiken om de gevels op te metsen.”

“Ook van de afgekeurde elektriciteit hergebruikten we in de werffase kabels, schakelaars en stopcontacten. Het goede elektrische materiaal ligt veilig opgeslagen om het te gebruiken bij de definitieve inrichting van onze woning. Labeur Atelier haalde onze oude trap, vloerbalken en -planken op om te verwerken in kasten en meubels. We willen daar graag meubels kopen die met ons hout gemaakt zijn. Ook verschillende binnendeuren en mooi geslepen glazen ramen gebruiken we om binnen een glazen wand op te bouwen.”

Tips van Christophe en Karen:

✅ De template van GRO biedt een goede houvast om een gedetailleerde materiaalinventaris op te maken. Het is eigenlijk wel niet bedoeld voor kleinere bouwprojecten.

Denk dubbel na voor je iets weggooit. We gooiden de oude muurankers achteloos bij het oud ijzer. Later gebruikte onze aannemer oude muurankers van een vorige werf om onze nieuwe dakgordingen te verankeren in de muur.

Dakpannen zijn een moeilijk product om tweedehands te hergebruiken. Voor een carport of een tuinhuis zijn ze wel te overwegen.

Passief rijhuis in de Stad

Gerecycleerde materialen gebruiken

Het gebruik van gerecycleerde materialen verlaagt de milieu-impact van een bouwproject. Recyclage geeft afval ook een tweede leven en verlaagt de ontginning van grondstoffen. Karen: “We gebruiken ingeblazen cellulosevlokken om ons huis te isoleren. Cellulose is een echte ancien onder de isolatiematerialen die zijn sporen verdiende. Het is ideaal voor passiefwoningen. Het dak isoleren we met een pakket van 42 cm, de voor- en achtergevel met 30 cm en de zijgevels met 12 cm. Voor de akoestische isolatie van de tussenvloeren gebruiken we een mix van cellulosevlokken en verhakselde kartonnen plafondtegels. Voor de isolatie van onze aanbouw gebruiken we naast cellulose ook kalkhennep en kurk.”

Voor de fundering van hun aanbouw koos het koppel voor glasgranulaten. Een materiaal op basis van gerecycleerd glas dat zich leent voor vloeropbouwen. Karen: “Ook hier kozen we voor een circulaire oplossing met een duidelijke isolatiewaarde. We plaatsten een laag van 60 cm met daarboven een extra laag kalkhennepmix.”

Tips van Christophe en Karen:

✅ Wanneer je een woning renoveert, kan je kijken of producenten aanbieden om materialen te recycleren. Wij botsten bijvoorbeeld op het programma Gypsum Recycling. Een mogelijke piste om het gipskarton uit je afbraakwerken te recycleren.

✅ In de productdatabank van c-bouwers.be vind je heel wat producten die uit gerecycleerde materialen bestaan.

Cellulose

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en VUB Architectural Engineering. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema’s, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers.

Cover magazine

Met de steun van Vlaanderen Circulair.

Ons meest recente nieuws