Update bouwcatalogus veranderingsgericht bouwen beschikbaar!

Goed nieuws, de catalogus ‘Veranderingsgericht bouwen’ werd aangevuld met enkele extra functionele lagen en is nu als publicatie beschikbaar op de website van de OVAM.

Naast de 24 fiches met kwalitatieve ontwerprichtlijnen, wil de OVAM via de bouwcatalogus extra informatie over veranderingsgericht bouwen aanreiken, specifiek gericht op de praktijk. Dit om de transitie naar demonteerbaar bouwen te versnellen. Alle oplossingen, informatie en tekeningen uit de catalogus zijn gebaseerd op het doctoraat Design, dimensioning and evaluation of demountable building elements van Mieke Vandenbroucke (VUB, 2016).

Met deze catalogus wenst de OVAM de informatie uit dit doctoraat op een toegankelijke en laagdrempelige manier beschikbaar maken. De catalogus bevat concrete oplossingen op gebouwelementniveau met het oog op hergebruik van gebouwelementen en –materialen. De catalogus biedt een concrete leidraad bij de zoektocht naar meer veranderingsgericht bouwen voor architect, bouwheer en aannemer. Een aantal voorbeelden zijn ter inspiratie opgenomen, dit kan producenten aanmoedigen om hun ontwerp in die zin aan te passen tot een optimaal aanpasbaar demonteerbaar bouwsysteem.

De oplossingen voorgesteld in de bouwcatalogus werden kwalitatief geëvalueerd op vlak van veranderingsgericht bouwen. De milieu- en financiële impact van de oplossingen zijn echter ook belangrijke evaluatiecriteria die niet werden meegenomen in deze publicatie. De focus ligt in deze publicatie van veranderingsgericht bouwen op demonteerbaarheid en optimaal waardebehoud.

Stijn Brancart (expert circulair bouwen VIBE): “De nieuwe versie van de catalogus bevat enkele kleine updates en nieuwe voorbeeldproducten, maar is vooral een uitbreiding. Aan het bestaande overzicht van oplossingen voor draagstructuur, niet-dragende wanden, isolatie, gevel- en wandafwerking werden oplossingen voor twee nieuwe lagen toegevoegd: vloer- en plafondafwerking. Dat zijn veelal onderbelichte functionele lagen die toch wat aandacht verdienen. Afwerkingen worden immers regelmatig vervangen en zeker vloerafwerkingen hebben door hun intensieve gebruik vaak nood aan onderhoud en herstelling. Bovendien geven zij doorgaans toegang tot onderliggende technische of structurele lagen. Ideale kandidaten dus voor een veranderingsgerichte ontwerpstrategie.”

De update van de bouwcatalogus kan je hier op de website van de OVAM raadplegen en downloaden.

Wil je meer inspirerend nieuws?