Be Factory brengt weer leven in de weverij

Circulair bouwen zorgt wereldwijd voor ware revoluties. Ook in België lopen er een aantal interessante projecten waarin deze nieuwe bouwmethode centraal staat. In het kader van C-bouwers brachten we een bezoek aan Be Factory: een negentiende-eeuwse textielfabriek die wordt omgetoverd tot een plek waar circulair en gezond bouwen hand in hand gaan.

Het oude fabriekspand waarin Be Factory is gevestigd, is een indrukwekkend gebouw. Met zijn typische sheddaken behoort het tot het historische industriële erfgoed. De site bevindt zich in de Ninovestraat, op een boogscheut van het centrum van Ronse. Het gebouw dateert van 1882, toen de textielindustrie in Ronse een serieuze boost kreeg. Het werd de thuisbasis van een weverij en nog veel later van een meubelwinkel. Het pand staat bijna twintig jaar leeg tot Be Factory de site koopt in 2015 om de fabrieksgebouwen nieuw leven in te blazen. “Met Be Factory willen we mens en natuur terug bijeenbrengen. De connectie met wat ons omringt, scherpen we via deze fabriekssite terug aan”, zegt Be Factory-zaakvoerder en missiebewaarder Isabelle Dossche. Laat ons echter beginnen bij het begin: wat is circulair bouwen precies?

[fusion_button link=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2020/06/IGB430-Be-Factory.pdf” text_transform=”none” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”left” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” border_radius=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”” stretch=”default” icon=”fa-book-open fas” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lees hier het artikel[/fusion_button]

 

 

Foto: Ivo Maes

Wil je meer inspirerend nieuws?