“Duurzaamheid is voor ons geen verhaal van uitersten”

Een woonkamer.

Op drie jaar tijd groeide aannemingsbedrijf NOEST in hout uit tot een kwalitatieve houtskeletbouwer in de regio rond Gent. Simon Verhaeghe vertelt ons meer over deze noeste houtbouwers die een erezaak maken van het persoonlijke contact met de bouwheer. “Dat is onze sterkte in vergelijking met de concullega’s.”

NOEST in hout is een ecologische houtaannemer uit de Arteveldestad die focust op kwalitatieve houtskeletbouw voor bouw- en verbouwprojecten. “Het kriebelde wel om een eigen onderneming te starten”, vertelt medezaakvoerder Simon Verhaeghe. “Ik werkte negen jaar als projectleider bij De Noordboom, maar ondertussen was ik ook een zestal jaar actief als zelfstandige in bijberoep.” In 2021 waagde Simon met zijn vennoot Kobe Debosscher de sprong.

“In mijn job bij De Noordboom bouwde ik goede contacten op met architecten en bureaus uit de regio”, gaat Simon verder. “Toen we met NOEST in hout startten, vonden zij makkelijk de weg richting ons. Daardoor konden we op drie jaar tijd doorgroeien tot een stabiel team van 8 medewerkers.” Simon en Kobe kiezen bewust voor deze teamgrootte zodat ze als zaakvoerders betrokken blijven bij de projecten die NOEST in hout uitvoert.

“Rationele keuzes maken”

NOEST in hout trekt de kaart van ecologische bouw- en verbouwprojecten waarin bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt worden. Simon: “Het hout dat we in onze projecten gebruiken, is afkomstig uit duurzaam en gecertifieerd bosbeheer. Onze go to-houtsoort is vurenhout. Voor buitenschrijnwerk gaat onze voorkeur naar tropische houtsoorten.” Hoewel tropisch hout vanuit milieutechnisch oogpunt niet altijd de voorkeur geniet, staaft NOEST de keuze met de levensduur van deze houtsoorten. “Duurzaamheid draait voor ons om rationele keuzes maken. Waarom zou je kiezen voor houtsoorten met een korte levensduur?”

Schuimhoudende isolatiematerialen, zoals PUR-schuim, zijn voor NOEST in hout absoluut uit den boze. “Onze voorkeur gaat naar bio-ecologische isolatiematerialen die goed zijn voor de gezondheid en de planeet. We werken geregeld samen met dezelfde architecten dus zij zijn vertrouwd met onze werkwijze. In andere gevallen proberen we een compromis te vinden met de architect. Duurzaamheid is voor ons geen verhaal van uitersten, we vertrouwen op ons gezond verstand.

Open en persoonlijk contact

Voor NOEST in hout is open communicatie het fundament van constructieve samenwerkingen. “Als je ons vergelijkt met de concullega’s uit de regio dan denk ik dat ons persoonlijke contact met de klant onze sterkte is”, verduidelijkt Simon. “Een goede verstandhouding is essentieel om zaken bespreekbaar te houden. De ervaring leert me dat je als aannemer ook een steun en toeverlaat bent voor de bouwheer. Daarom zullen we onze klanten ondersteunen wanneer ze moeilijke, stressvolle keuzes moeten maken.”

Bij problemen probeert NOEST in hout zo snel mogelijk in te grijpen. “Eerlijk: problemen vermijd ik liever op voorhand. Juist daarom is het belangrijk om een persoonlijk contact met de bouwheer op te bouwen. Als er zich toch een probleem zou voordoen, dan nemen we als aannemer natuurlijk onze verantwoordelijkheid. Zelf volg ik de werven deeltijds mee op om de vinger aan de pols te houden.”

De 40 minuten-regel

Simon en Kobe hechten groot belang aan het welzijn van hun medewerkers.  “We proberen de verloren tijd voor onze collega’s te minimaliseren”, verduidelijkt Simon. “Zo hanteren we de 40 minuten-regel: onze werven moeten zich op 40 minuten afstand van Gent bevinden. Heeft de bouwheer een project dat zich verder situeert? Dan betaalt hij daar een meerprijs voor. Voorts werken we met een systeem van vaste pick up-points om collega’s op te pikken.” Deze vorm van carpooling zorgt dat niemand kostbare tijd verliest om zich naar een centraal magazijn te verplaatsen.

Vier keer per jaar organiseert NOEST in hout een opleidingsdag van en voor de collega’s. Zo leren de collega’s van elkaar en kunnen ze hun ervaringen delen met de groep. “Een collega pikt een onderwerp uit waarrond hij een verdiepende presentatie opbouwt. We nodigen telkens een externe spreker uit om het programma aan te vullen. Op die manier verhogen we de betrokkenheid van de collega’s bij de onderneming. Deze vorm van kennisdeling zorgt dat iedereen up-to-date blijft én we de leerlessen kunnen toepassen in onze projecten”, besluit Simon.

Ben je geïnteresseerd in onze bouwpartnerwerking?

Ons meest recente nieuws