Breng verticaal groen in je leven

Wie in de stad woont, heeft doorgaans weinig plek om een weelderige Franse tuin aan te leggen. Een interessante oplossing is om in de hoogte te werken en je terras- of gevelmuur een groene make-over te geven. Teun Depreeuw (Muurtuin) zet de mogelijkheden, voordelen en effecten van verticaal groen op een rij.

Voor veel mensen is de tuin een plek om tot rust te komen. Sommigen genieten graag van het groene uitzicht vanop hun terras, anderen vinden rust in het onderhoud van hun tuin. Een mooie tuin is echter niet voor iedereen evident. Wie op het platteland of net buiten de stad woont, heeft een streepje voor. Voor mensen die in de stad wonen, ligt het vaak moeilijker. Gelukkig zijn er anno 2020 tal van innovatieve oplossingen om toch te kunnen genieten van de esthetiek en de rust die een tuin brengt, en dat midden in de stad.

In de grond of niet

Er zijn verschillende manieren om een tuin op je gevel of terrasmuur te installeren. Er bestaan zowel grondgebonden als niet-grondgebonden groene gevels. Bij die eerste categorie wordt de gevel bedekt met klimplanten die rechtstreeks in de grond wortelen, zoals bijvoorbeeld klimop. Sommige planten groeien rechtstreeks op de gevel, andere hebben een beetje hulp nodig, een bedrading of roosterwerk waarrond ze zich kunnen slingeren. In een niet-grondgebonden systeem plaats je de planten in een verticale structuur op basis van natuurlijke substraten of kunststofsubstraten, dat je tegen de gevel bevestigt. Het voordeel van zo’n verticaal systeem is dat je het op plekken kan gebruiken waar er geen volle grond is. Denk maar aan een dakterras, een terrasmuur of een binnenkoer. Verticaal groen komt doorgaans in een prefabsysteem, zodat je naargelang je persoonlijke voorkeur en de omstandigheden kan variëren op hetzelfde thema. Kijken we naar de prijs, dan is grondgebonden gevelgroen goedkoper dan een niet-grondgebonden systeem, maar je kan wel minder variëren in de planten die je kan gebruiken.

 

Wil je meer inspirerend nieuws?