“Onze ontwerpen versterken de relatie tussen de natuur en de mens”

Deze maand verwelkomen we Adaptief – atelier voor duurzame architectuur uit Gent in ons netwerk. Deze bouwpartner ontwerpt woningen en gebouwen met een positieve impact op de natuur en de mens. Laurent Vanhaverbeke en Florence Desmedt stellen het architectuurbureau aan ons voor.

Architectuur is voor het Gentse Adaptief – atelier voor duurzame architectuur een creatief en uniek antwoord op de vragen en noden van de klant. “Een project is altijd ingebed in zijn unieke context. Met onze ontwerpen versterken we de relatie tussen de natuur en de mens. Daarbij moet de architecturale ervaring de verbinding tussen de gebruiker en het gebouw intensiveren. Duurzaamheid gaat voor ons stappen verder dan het materiaal- en energieluik”, vertellen zaakvoerders Laurent Vanhaverbeke en Florence Desmedt.

Laurent en Florence delen een gemeenschappelijke passie voor duurzame architectuur. In 2022 richtten ze Adaptief op: een bureau dat ontwerpen uitwerkt waarin de focus ligt op creatieve architectuur en duurzaamheid. Voordien was Laurent vier jaar actief bij onze bouwpartner DAM architecten uit Berchem. Daar was hij was onder meer projectarchitect van het circulaire bedrijfsgebouw voor vzw De Biehal in Lommel. Florence bouwde haar praktijkervaring op bij onze Gentse bouwpartner EA+ architecten en ingenieurs waar ze vandaag nog deeltijds aan de slag is. Dit jaar volgde ze het aanvullende postgraduaat Energiecoördinator en EPB-verslaggever. Zo kan Adaptief in het volledige bouwproces onderbouwde adviezen geven.

“Verandering stimuleren”

Het circulaire gedachtegoed zit duidelijk vervat in het DNA van het bureau. De naam is een knipoog naar de aanpasbaarheid en de flexibiliteit van de gebouwen die Adaptief ontwerpt. Laurent: “Onze architectuur past zich aan aan de context en de gebruiker. Door zijn circulaire karakter is het ontwerp aanpasbaar in de tijd. Zo willen we verandering stimuleren.” In hun ontwerpen kiezen Laurent en Florence bewust voor circulaire bouwmaterialen en -methodes zoals houtskelet- en CLT-bouw, katoenisolatie en glasschuimgranulaten. “Uiteraard beperken we ons niet tot deze materialen en bouwmethodes”, verduidelijkt Florence. “In de toekomst gaan we aan de slag met schelpen, kalkhennep, leem, schroefpalen en paal-en-balk-systemen.”

Naast het ecologische oogpunt zijn voor Adaptief ook economische en sociaal-culturele aspecten belangrijk in het ontwerp- en bouwproces. Architectuur en duurzaamheid krijgen zo een diepere maatschappelijke betekenis. “In opdracht van stad Hasselt ontwierpen we vier doorgangswoningen voor ex-gedetineerden. Het inclusieve ontwerp dient als een duwtje in de rug voor het nieuwe begin van de bewoners. In een buurtraadpleging konden de omwonenden hun feedback geven over het ontwerp”, vertelt het duo.

Meegroeiconcept

Natuurinclusiviteit speelt een centrale rol in de ontwerpen van Adaptief. Laurent: “In de ontwerpfase houden we rekening met de biodiversiteit zodat het gebouw die op zijn beurt kan versterken. Voor de doorgangswoningen in Hasselt zullen we bijvoorbeeld samen met Wienerberger en Natuurpunt ‘bee-bat-bird bricks’ ontwikkelen om de lokale fauna te versterken.” In een ander project integreerde Adaptief een bio-klimatische serre, een groengevel en een groendak op het zadeldak. In dit project wordt ook de mogelijkheid onderzocht om de plaatselijke salamanders een thuis te geven in de Ardeense baksteenwanden. “Om de biodiversiteit te versterken, werken we graag samen met tuinarchitecten. Zo realiseren we ook een positieve impact rondom het gebouw,” vertelt Florence.

Ook in wedstrijden experimenteert Adaptief graag met vernieuwende en creatieve ontwerpen. In de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe uitkijktoren in de Nederlandse gemeente Terneuzen werd het bureau zo eerste laureaat. “Het ontwerp ‘De Driemast’ symboliseert drie belangrijke elementen die de identiteit van Terneuzen vormen: de sage van de Vliegende Hollander, de belangrijke positie van het havengebied en de industrie en de herinnering aan de afgebroken watertoren.” Rond innovatieve woonvormen ontwikkelde het bureau in een andere wedstrijd het meegroeiconcept. “Het wedstrijdvoorstel betrof de omvorming van een parochiezaal met erfgoedwaarde tot een betaalbaar en duurzaam woonproject voor jonge gezinnen en nestverlaters. We ontwierpen woonunits met twee vides die konden dichtgelegd worden om een extra kamer te voorzien. Door deze flexibiliteit zouden de units kunnen meegroeien met de grootte van de gezinnen”, besluit het duo.

Wij zijn alleszins heel verheugd om dit creatieve architectuurbureau in ons netwerk te verwelkomen.

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Wil je ook meer zichtbaarheid voor de inspanningen van jouw onderneming?

Wil je meer inspirerend nieuws?