5 tips voor meer natuur in je projecten 

Het is niet zo moeilijk om meer natuur in je architectuur- en interieurprojecten te verwerken. Wij geven je vijf kant-en-klare tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

De natuur is het leven in zijn puurste vorm. Hoewel we het grootste deel van onze tijd binnen doorbrengen, is de relatie met de natuur stevig ingebakken in ons menselijke DNA. En dat is niet zo verwonderlijk. Voor de jager-verzamelaars, onze voorouders, was de natuur namelijk de enige bron van voedsel, kledij en beschutting. In onze hoogtechnologische en gedigitaliseerde samenleving is die intuïtieve verbinding met de natuur soms zoek.

In architectuur en interieurdesign wint daarom biofiel ontwerpen (ontwerpen met natuurlijke elementen en principes) aan belang om zo de link te leggen met onze evolutionaire roots. Door natuurrijke elementen in projecten te verwerken zoals planten, organische vormen, daglicht en frisse lucht creëer je projecten die inspelen op alle zintuigen. Verwerk biofiele kenmerken bewust in je ontwerp om een positieve invloed te hebben op de gezondheid van de mens én om de connectie met de natuur een boost te geven.

Op zoek naar een shot inspiratie? Wij geven je graag 5 eenvoudige tips om meer natuur in jouw projecten te krijgen!

Tip 1: geef de prioriteit aan planten

Een eenvoudige tip: geef de prioriteit aan levende planten. Kamerplanten zijn de simpelste manier om een natuurboost aan je projecten te geven. Ze zijn niet alleen een streling voor het oog, maar ze geven onze productiviteit en creativiteit een opkikker en ze zuiveren de lucht. Kies geen wegwerpgroen uit tuincentra maar contacteer professionele interieurbeplanters en ga voor inheems lokaal groen. Wil je geen dorre ellende? Maak dan iemand met groene vingers verantwoordelijk voor het onderhoud van de planten.

Tip 2: experimenteer met natuurlijke kleuren

Gebruik natuurlijke kleurtinten om een subtiele, natuurlijke toets aan je project te geven. En daarvoor hoef je niet per se altijd groen- of aardetinten te gebruiken. Ook neutrale kleurtoetsen die verwijzen naar zee- of luchtzichten wekken een natuurlijk gevoel op. Deze sobere kleuren kan je combineren met felle kleuren om een rustgevende balans te creëren. Je hoeft je zeker niet te beperken tot de muren. Ook voor de vloer- of plafondafwerking kan je gerust experimenteren met natuurlijke kleuren.

Tip 3: gebruik natuurlijke materialen en patronen

Hout, kurk en klei geven spontaan een natuurlijke look and feel aan je project. Deze materialen zijn tijdloos en zorgen ook voor een persoonlijke toets. Een bijkomend voordeel van deze ecologische materialen is dat je ze later kan hergebruiken in andere projecten. Probeer strakke patronen af te wisselen met asymmetrische en grillige vormen. Perfectie vinden we nooit terug in de natuur dus geef daarom ook eens de voorkeur aan imperfectie.

Tip 4: laat de verse lucht maar komen

Een goede ventilatie is onontbeerlijk in je project. Wil je een directe verbinding met de natuur creëren dan is frisse lucht heel belangrijk. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat een gebrek aan verse lucht negatieve gevolgen heeft op ons fysieke en mentale welzijn. Zorg dus dat kamers goed kunnen verluchten om vervuilende stoffen af te voeren. Een open raam biedt de mogelijkheid om te gedijen op het ritme van het weer en de seizoenen.

Tip 5: sluit daglicht niet uit

Daglicht speelt een belangrijke rol in onze gemoedstoestand en hormoonhuishouding. In kantoorruimtes met voldoende lichtinval zijn de werknemers bijvoorbeeld gezonder en productiever. Ook in ziekenhuizen zien we iets gelijkaardigs aangezien de patiënten sneller genezen. De blootstelling aan daglicht zorgt dat we goed slapen en creëert een energie- en creativiteitsboost door de aanmaak van het gelukhormoon oxytocine. Aangezien we het leeuwendeel van onze tijd onder artificiële verlichting doorbrengen, moeten we voldoende licht binnenkrijgen via de ramen en andere glaspartijen. Te veel kunstmatige verlichting heeft ook een negatieve invloed op ons bioritme en onze dag-nachtcyclus.

Wil je meer tips om de kracht van de natuur in je projecten te halen?

Ons meest recente nieuws