Natuur is het leven in zijn puurste vorm. Door natuurlijke elementen en principes in je bouwprojecten te integreren, creëer je een aantrekkelijke, levendige en gezonde leefomgeving. Tijdens een inspiratiebezoek bezochten we vier toonaangevende projecten in Nederland waar bouwen met de natuur centraal staat. Tweede halte op onze trip: het hoofdkantoor van Natuurhuisje in Breda.
Op een steenworp van Coffeelab vind je een tweede spraakmakende project van Studio Lime: het duurzame kantoor van Natuurhuisje in Breda. Voor de leken: Natuurhuisje is het ‘Airbnb van de natuur’ dat mensen opnieuw wil connecteren met de natuur. Een ongeëvenaard succes want de nood voor een groter, duurzamer kantoor drong zich snel op. Samen met Laura Vaessen van Moodo nam Lianne Bongers het interieurontwerp voor haar rekening. Vanuit Natuurhuisje kwam de vraag voor een ontwerp waar natuur en techniek elkaar ontmoeten aangezien het een techbedrijf is met een natuurlijke misse. Ook een speelse en duurzame sfeer stond bovenaan het prioriteitenlijstje.
Foto’s: Melissa Swager – Erfgoed en Visie
Tapijttegels met weeffoutje
“Gaandeweg in het ontwerpproces daagden Laura en ik de opdrachtgever (en andersom) uit om de duurzame insteek in het project verder uit te werken”, getuigt Lianne. “Tot het punt dat we samen besloten dat er eigenlijk geen, of toch zo min mogelijk, nieuwe spullen aangekocht zouden worden. Dat werd een bijzonder leerzaam en boeiend traject.” Zo rijpte het idee om de bouwmaterialen te oogsten. In het schetsontwerp werd een indeling gemaakt om enkele ruimtes af te sluiten met een pui ertussen. “We onderzochten of we dit konden realiseren door ‘urban mining’, de oogst van bouwmaterialen uit slooppanden. Het bedrijf Spaces4You ging voor ons op zoek naar circulaire houten binnenpuien. De puien, afkomstig uit een kantoorgebouw in Zoetermeer, werden ter plaatse op maat gemaakt,” vertelt Lianne.
De tapijttegels in het kantoor van Natuurhuisje zijn afkomstig van tapijtspecialist Sparo. “Sparo koopt tapijttegels op van leveranciers, bijvoorbeeld omdat er een weeffoutje in zit. Of tapijttegels uit beursstanden die niet langer gebruikt worden. Sparo verkoopt die circulaire tegels voor heel aantrekkelijke prijzen. Door de verschillende tapijttegels hier random dooreen te plaatsen, creëer je een uniek geheel. Ook hier simuleren we een paadje waar mos tussen de tegels groeit.” Studio Wae leverde op zijn beurt de losse vloerkleden. Deze circulaire tapijttegels worden gemaakt uit het productieafval van tapijttegelproducenten Interface en Tarkett.
Moswanden en -plafondplaten
Naast circulair bouwen zit het kantoor van Natuurhuisje vol verwijzingen naar natuurlijke elementen en principes. De gebruikte materialen, zoals hout en kurk, komen uit een natuurlijke oorsprong en werden in hun natuurgetrouwe vorm gebruikt. De afwerking van de kantoorruimtes hint naar natuurlijke kleuren en tinten. Verder zorgen geïntegreerd groen, moswanden, mosplafondplaten en een moestuin voor een fris en natuurrijk geheel. “Voor de salontafels en de schommels werkten we samen met Bredase Bomen, een bedrijf dat een nieuwe bestemming geeft aan bomen die moeten gekapt worden door de gemeente Breda”, vult Lianne aan.
Het blad van de tafel in de vergaderruimte is belegd met een Organoidsplaat. Zij maken 100 procent duurzame oppervlaktes van natuurlijke materialen zoals hooi, rozenblaadjes en koffie. In vele gevallen zijn de grondstoffen zicht- en ruikbaar aanwezig. Het gros van de kantoormeubelen vond het ontwerpduo via Albeka, een bedrijf gespecialiseerd in tweedehandsmeubels. Ook enkele afgedankte planten kregen een tweede leven bij Natuurhuisje. Voor Lianne is het mooi om te ontdekken hoe ver je raakt als je je mindset aanpast. “Van ‘een groter kantoor = alles nieuw’ naar ‘alles is er al, we moet het enkel zoeken’. Want het is een zoektocht geweest. Maar wel een leuke en bevredigende zoektocht die resulteerde in een ‘nieuw’ interieur voor het kantoor van Natuurhuisje.”
Foto: Alexander Mijts
Biophilic Design Academy
Lianne wil zoveel mogelijk mensen enthousiasmeren en meenemen in haar verhaal over biophilic design. Daarom zette ze de Biophilic Design Academy op poten. “Biophilic Design Academy is een online lidmaatschapsplatform voor iedereen die affiniteit heeft met biophilic design. Een levendige plek waar liefhebbers, experts, geïnteresseerden, kenners en nieuwsgierigen elkaar kunnen ontmoeten. Met de focus op het herstel van ons contact met de natuur streeft de Biophilic Design Academy ernaar om biophilic design de nieuwe ontwerpstandaard te maken voor alle gebouwen en hun inrichting in Nederland. Op het platform vind je een forum, boekentips, een leverancierslijst, voorbeeldprojecten, events en noem maar op. Zo wil ik de kruisbestuiving en de uitwisseling van kennis over biophilic design bevorderen.” Wil je lid worden van Biophilic Design Academy? Je vindt via deze link alle informatie. Tot 1 oktober geniet je trouwens 50 euro korting op je lidmaatschap van deze online community.
Uitgelichte foto: Studio Lime