Een bloeiende border voor een biodiverse tuin

Daar zijn de eerste zonnestralen. En gelukkig mogen we in deze coronatijden nog altijd in de tuin werken. Wat dacht je er dus van om een bloeiende border aan te leggen? Het maakt je tuin biodiverser en het is er het perfecte moment voor. Met dit stappenplan kun je meteen aan de slag.

Stap 1: Maak een beplantingsplan

Een goede border begint bij een goed beplantingsplan. Dat doe je door een inventaris te maken van eigenschappen van de plaats waar je de border wilt aanleggen. Die heb je nodig om de geschikte planten voor jouw grond te kiezen. Dus kijk eens na of er veel of weinig zon is, of je een zand- of eerder een kleigrond hebt en of de bodem goed doorlaatbaar is of dat er plassen staan als het geregend heeft. Als je dat weet, kun je je planten kiezen.

Foto beplantingsplan

Stap 2: Kies je planten

Je hebt wellicht wel een voorkeur voor de planten die je in je border wilt. Je kunt er dan ook verschillende kanten mee uit. Zo kun je kiezen voor een border vol bloemen, waar bijen en vlinders dol op zijn. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook kruiden of eetbare planten zoals bergamot, kamille of munt in zetten. Kun je niet kiezen? Raadpleeg dan zeker eens het Velt-stappen boek naar een ecologische tuin of de online-Velt-plantenzoeker.

Foto plantenkeuze

Stap 3: De aanleg

Als je je keuze hebt kunnen maken en de vorst is de grond uit, dan kun je beginnen met de aanleg van je border. Die verloopt in drie fases. In de eerste fase moet je je grond voorbereiden. Dat doe je door het stukje grond waar de border komt vrij te maken en los te spitten of te woelen.

Daarna moet je de planten volgens je beplantingsplan uitzetten. Daarbij is het belangrijk dat je ze goed uit elkaar zet zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Weet je op welke plaats je ze wilt? Dan kun je ze in de grond zetten.

Dat laatste doe je door met een schepje een ruim plantgat te maken. Haal vervolgens de plant met kluit voorzichtig uit de pot en zet hem in het gat. Let er wel op dat de plant niet dieper komt te staan dan in het potje. Vul de rest van het gat weer op met uitgegraven grond en druk zachtjes aan. Ga zo door tot alle planten op hun plaats staan. Geef je border nu een keer goed water en je bent klaar. Een groeiseizoen, of soms iets langer, wachten en je kunt genieten van een bloeiende border.

Bron en foto’s: Velt

Wil je meer inspirerend nieuws?