Declare: het ‘voedingslabel’ voor bouwmaterialen

We gaan de internationale toer op. Eind mei nodigden we Living Future Europe-goeroe Carlo Battisti uit voor een seminar over Declare. Ken je Declare niet? Het is hét label om op een transparante manier te communiceren over de samenstelling van je bouwmateriaal.

Het staat buiten akijf: de consument is kritisch. En groot gelijk heeft ie! Anno 2022 worden we om de oren geslagen met termen als ‘duurzaam’, ‘groen’ en ‘circulair’. Hoe zien we door de bomen het bos nog? Met een transparant label natuurlijk! Carlo Battisti, de voorzitter van Living Future Europe, gaf eind mei in het hoofdkantoor van Fema – Feproma een uiteenzetting over het Declare label.

Declare is zeker niet het zoveelste holle label voor bouwmaterialen en -producten. Carlo Battisti: “Declare beantwoordt drie centrale vragen: (1) waar komt het product vandaan, (2) wat is de samenstelling ervan en (3) wat gebeurt er op het einde van de levensduur? Je kan het vergelijken met het etiket dat je op voedingsmiddelen vindt. Alle ingrediënten worden gedetailleerd opgelijst. Zo weet de consument precies wat hij koopt.”

Tijdens de screening wordt het product afgetoetst aan de Living Building Challenge. “Vanuit de regeneratieve principes mikken we op materialen die een positieve impact hebben op de mens en de natuur”, verduidelijkt Battisti. “Een regeneratief bouwmateriaal is een gezond materiaal. Onze befaamde Red List bevat een overzicht van schadelijke stoffen en chemicaliën die we graag vermijden. Vluchtige organische stoffen, formaldehyde en PVC zijn stuk voor stuk schadelijk voor de mens en zijn omgeving.”

Afhankelijk van de samenstelling krijgt het materiaal het label LBC Red List Free, LBC Red List Approved of Declared. “De producten nemen we op in onze database die architecten en ingenieurs vrij kunnen raadplegen. We werken daarvoor samen met het platform Toxnot.” Als producent geef je de samenstelling van je product in, et voilà, Toxnot doet de rest. “Je krijgt van Toxnot een overzicht met alternatieven voor de schadelijke stoffen en het platform regelt ook je Declare label.”

Declare is het label voor de vooruitstrevende bouwproducent die het anders wil aanpakken. Met de huidige uitdagingen zorgt het ongetwijfeld voor een revolutie in de bouwmarkt.

Wil je meer inspirerend nieuws?