Duurzaam bouwen doe je zo: van tools tot taxonomie

De groeiende vraag naar duurzaamheid heeft ook voor bouwondernemingen verregaande gevolgen. Continu evoluerende wetgeving, kritische vragen van klanten en de nood aan nieuwe vaardigheden op de werf: de impact van deze transitie laat zich op verschillende vlakken voelen. Ben je op zoek naar een manier om jouw onderneming futureproof te maken en tegelijk in te zetten op duurzaam bouwen?

Dan is de vierdaagse opleiding ‘Duurzaam bouwen doe je zo: van tools tot taxonomie’ van SURA Impact, Embuild Vlaanderen en VIBE iets voor jou.

In deze opleiding ga je dieper in op de tools en instrumenten om de positieve impact van jouw bouwprojecten te vergroten. Je wisselt kennis uit en je wordt uitgedaagd om duurzame en circulaire keuzes te maken doorheen het bouwtraject. Aan de hand van verschillende afwegingskaders leer je om de juiste beslissingen te nemen en vertaal je dit naar jouw concrete business case.

Op een no nonsense-manier krijg je de praktische handvatten om duurzaamheid en circulariteit in de werking van jouw bouwonderneming te implementeren. Met een grotere kennis en ervaring ga je zelfzeker aan de slag.

De inhoud

Module 1: Ontwerp en ambitieniveau voor duurzame projecten

Leer hoe je als projectteam beslist op welke doelstellingen je inzet en met welke indicatoren je rekening houdt in iedere fase van de levenscyclus van een gebouw (concept, ontwerp en bouw, follow-up na oplevering). Onderzoek toont aan dat hoe vroeger je duurzame keuzes maakt en je ambities scherp stelt, hoe haalbaarder ze zijn in het project. Een duurzaam bouwproject hoeft ook niet duurder te zijn. Als je vanaf de visie en het concept rekening houdt met de klimaatuitdagingen, dan hebben je ontwerpkeuzes een gunstig effect op je budget. In deze eerste module krijg je concrete kaders, zoals GRO en levels, om je ambitie te bepalen en mee te nemen in het ontwerp. Bouwprofessionals getuigen hoe ze hiermee aan de slag gaan en je komt te weten hoe je tijdens het bouwproces de ambities hoog houdt.

Module 2: Duurzame en circulaire materiaalkeuzes

Om je duurzaamheidsambities te bereiken, moet je duurzame ontwerpkeuzes maken. In deze module focussen we op de keuze van bouwmaterialen op basis van milieu-impact, circulariteit en gezondheid. Verschillende alternatieve materialen passeren de revue zoals biogebaseerde en natuurlijke materialen, hoogwaardige gerecycleerde materialen en de mogelijkheden om bouwmaterialen te hergebruiken. Met praktijkvoorbeelden illustreren we hoe je deze materialen toepast, rekening houdend met de levensduur van het bouwwerk en van de materialen, met de lokale keten, met de oriëntatie, enz. Je ontdekt tools die je helpen om zelf de juiste keuzes te maken voor jouw project. Enkele experts lichten toe hoe zij keuzes maken die de ecologische voetafdruk van hun projecten verkleinen.

Module 3: Circulair slopen en hergebruik

Bij circulair slopen denk je na over hoe je een gebouw ontmantelt en selectief sloopt met het oog op het hergebruik en de hoogwaardige recyclage van bouwmaterialen. In deze derde module leer je de potentiële waarde van materialen herkennen bij sloop. Ook hoe te inventariseren, te ontmantelen en voor te bereiden op hergebruik en het belang van samenwerken doorheen de waardeketen komt aan bod. Tot slot bespreken we de kwaliteitsgaranties bij hergebruik, refurbishment of recyclage en de verdeling van de risico’s en verantwoordelijkheden.

Module 4: Duurzaam bouwbedrijf

Leer de laatste duurzaamheidstrends en wetgeving (CSRD en EU Taxonomie) kennen. Samen bekijken we jouw stand van zaken en verkennen we welke stappen jouw bedrijf kan zetten voor een duurzame, futureproof businesscase.

Voor wie?

Deze opleiding is voor ondernemers en managers van kleine tot middelgrote ondernemingen uit de bouwsector die willen inzetten op duurzaamheid en circulariteit. Je bent architect, aannemer of projectontwikkelaar.

Praktische informatie

De prijs voor dit traject is 620 euro, exclusief 21% btw. De lessen gaan telkens door op donderdagnamiddag van 13u tot 17u in regio Kortrijk.

  • 24 oktober 2024, 13u-17u, Kortrijk 
  • 7 november 2024, 13u-17u, Gent 
  • 21 november 2024, 13u-17u, Kortrijk 
  • 5 december 2024, 13u-17u, Kortrijk

In het voorjaar van 2025 organiseren we een tweede editie van deze opleidingsreeks die zal doorgaan in de kantoren van Embuild in Brussel. Je kan via de link doorgeven of je later meer informatie wil ontvangen over deze editie.

Wil je meer inspirerend nieuws?