Ecologisch woon-werkverkeer, een mooie aanvulling op thuiswerk

Nu we noodgedwongen van het thuiswerken hebben geproefd, nemen heel wat bedrijven zich voor om dat in de toekomst structureel verder uit te bouwen. Da’s ooit wel anders geweest. Maar, niet alles kan van huis uit gebeuren en ook menselijk contact blijft belangrijk. Hoe pak je die verplaatsingen van huis naar werk dan best zo ecologisch mogelijk aan? Enkele tips voor milieuvriendelijk woon-werkverkeer op een rijtje.

* Carpoolen

Meerijden met iemand anders. Eenvoudiger kan het bijna niet. Als jij en je buurman elke dag op hetzelfde tijdstip van en naar het werk rijden in dezelfde stad, dan is carpoolen enorm eenvoudig. Heb je zo niet meteen iemand in je onmiddellijke omgeving? Geen nood! Hier ontdek je tips om jouw carpoolmaatje te vinden.

Als iedereen aan het carpoolen zou slaan, zijn er nog maar half zoveel wagens op de baan. Fantastisch voor het milieu natuurlijk! Maar, bedenk ook eens hoeveel tijd je zou winnen. Daarbij zorgt een babbeltje voor en na het werk voor minder stress en meer geluk.

* Openbaar vervoer

Voor wie carpoolen niet haalbaar is, vanwege bijvoorbeeld onregelmatige werktijden, blijft het oude vertrouwde openbaar vervoer een goede keuze. Ondanks de soms mindere reputatie heeft het enkele belangrijke voordelen: je hoeft geen parkeerplaats te zoeken, je kan ondertussen rustig wat lezen of muziek beluisteren…

* Autodelen

Autodelen zit in de lift. Vlaanderen staat zelfs aan de top van het elektrisch autodelen. Hoewel het delen van auto’s uiteraard milieuvriendelijker is dan het individueel bezitten van een auto, het rijden gebeurt nog steeds alleen. Er rijden dus niet per se minder auto’s rond. In het geval van elektrische deelwagens is dat natuurlijk minder een nadeel dan bij de auto’s met een klassieke verbrandingsmotor, maar de files blijven wel even lang.

* De (elektrische) fiets

Voorgaande tips hadden nog altijd betrekking op auto’s (of toch op zijn minst gemotoriseerd vervoer). De Vlaming is dan ook niet alleen met een baksteen in zijn maag geboren, maar ook met een auto aan zijn achterwerk. Toch merken we dat de fiets meer en meer aan terrein wint. Voor de langere afstanden dan vooral de elektrische fiets.

* Fiets is beste vervoersmiddel in de stad

Voor vervoer binnen dezelfde stad is de fiets absoluut het beste vervoersmiddel. Geen uitstoot, makkelijk te parkeren, filevrij en leuk om te doen. Gelukkig spelen steeds meer steden in op een fietsvriendelijke omgeving door het inrichten van autovrije of autoluwe zones, de maximum toegelaten te begrenzen tot 30 kilometer per uur, het breder maken van fietspaden en het installeren van strategisch geplaatste fietsenrekken.

Bron: Gezondverstandig

Wil je meer inspirerend nieuws?