Milieuvriendelijke materialen voor je interieur

Gemiddeld spenderen we 20 uur per dag van onze tijd binnenshuis, waarvan maar liefst 15 uur in onze eigen woning. De materialen waarmee we onze woningen afwerken, hebben dan ook een invloed op ons welzijn. Door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen, hou je het binnen al een stuk gezonder. Een overzicht.

Muurbekleding

Natuurverf

Verf bestaat uit een aantal componenten: een bindmiddel om de verf tot een homogeen product te maken, een vloeibaar oplosmiddel (meestal water), verdunner, pigmenten die de kleur van de verf bepalen, en hulpstoffen die de kwaliteit van de verf verbeteren (voor een betere bewaring, snellere droogtijd, bescherming tegen roest, resistentie tegen schimmels…). Natuurverven bevatten een zo groot mogelijk aandeel aan natuurlijke componenten uit nagroeibare of minerale grond-stoffen. Met nagroeibare grondstoffen bedoelen we elementen die de natuur op korte termijn terug kan aanmaken, terwijl minerale stoffen gewonnen worden uit mineralen of natuurlijke gesteenten.

Anno 2020 bestaat er nog geen strikte omschrijving van natuur-verf. Dat betekent dat niet elk eco- of natuurlabel garandeert dat je een natuurlijk verfproduct in handen hebt, al voorzien de meeste natuurverfproducenten wel een gedetailleerd etiket met een duidelijke opsomming van de grondstoffen. tegen vocht.

Toch is de keuze voor een gedegen natuurverf vaak genuanceerder dan je denkt. Het gebruik van terpentijn illustreert dit bijvoorbeeld treffend. Terpentijn is een solvent uit een hernieuwbare bron, waardoor je zou denken dat het ook een gezond product is. Niets is echter minder waar. Studies tonen namelijk aan dat terpentijn koolwaterstoffen bevat die op hun beurt kankerverwekkend kunnen zijn. Het is dus niet zo dat een natuurlijke of hernieuwbare grondstof geen schadelijke effecten kan hebben voor je gezondheid en welzijn. Wie twijfelt, kan zich altijd laten informeren door een deskundige.

 

Wil je meer inspirerend nieuws?