Breng verticaal groen in je leven

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”3_4″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Wie in de stad woont, heeft doorgaans weinig plek om een weelderige Franse tuin aan te leggen. Een interessante oplossing is om in de hoogte te werken en je terras- of gevelmuur een groene make-over te geven. Teun Depreeuw (Muurtuin) zet de mogelijkheden, voordelen en effecten van verticaal groen op een rij.

Voor veel mensen is de tuin een plek om tot rust te komen. Sommigen genieten graag van het groene uitzicht vanop hun terras, anderen vinden rust in het onderhoud van hun tuin. Een mooie tuin is echter niet voor iedereen evident. Wie op het platteland of net buiten de stad woont, heeft een streepje voor. Voor mensen die in de stad wonen, ligt het vaak moeilijker. Gelukkig zijn er anno 2020 tal van innovatieve oplossingen om toch te kunnen genieten van de esthetiek en de rust die een tuin brengt, en dat midden in de stad.

In de grond of niet

Er zijn verschillende manieren om een tuin op je gevel of terrasmuur te installeren. Er bestaan zowel grondgebonden als niet-grondgebonden groene gevels. Bij die eerste categorie wordt de gevel bedekt met klimplanten die rechtstreeks in de grond wortelen, zoals bijvoorbeeld klimop. Sommige planten groeien rechtstreeks op de gevel, andere hebben een beetje hulp nodig, een bedrading of roosterwerk waarrond ze zich kunnen slingeren. In een niet-grondgebonden systeem plaats je de planten in een verticale structuur op basis van natuurlijke substraten of kunststofsubstraten, dat je tegen de gevel bevestigt. Het voordeel van zo’n verticaal systeem is dat je het op plekken kan gebruiken waar er geen volle grond is. Denk maar aan een dakterras, een terrasmuur of een binnenkoer. Verticaal groen komt doorgaans in een prefabsysteem, zodat je naargelang je persoonlijke voorkeur en de omstandigheden kan variëren op hetzelfde thema. Kijken we naar de prijs, dan is grondgebonden gevelgroen goedkoper dan een niet-grondgebonden systeem, maar je kan wel minder variëren in de planten die je kan gebruiken.

Meer lezen? Rep je dan naar je krantenboer en lees het volledige artikel in Ik ga bouwen en renoveren.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ layout=”1_4″ spacing=”” center_content=”yes” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”2″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”#f5f5f5″ background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ first=”false” last=”true” padding_top=”15″ padding_right=”15″ padding_bottom=”15″ padding_left=”15″ margin_top=”10″][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Over de expert

Teun Depreeuw is een mondige Antwerpse ondernemer die in België muurtuinen op de kaart zet. Met energie en enthousiasme mengt hij zich in het maatschappelijke debat over innovatie en duurzaamheid binnen de bouwsector. Teun is onder meer zaakvoerder van VIBE-bouwpartner Ecoverbo.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Wil je meer inspirerend nieuws?