Kaaidistrict Brugge, een toekomstbestendig en circulair stadsdeel

Module 1 ‘Circulaire stedenbouw’ van de nieuwe postgraduaatopleiding ‘Circulair Bouwen’ is afgerond. De studenten hebben met succes hun werk gepresenteerd aan de jury bestaande uit Hannelore Goens (HOWEST), Eva Heuts (VIBE), Luc Eeckhout (evr-architecten), Ans Vanhevel (Stad Brugge), Koen Timmerman (Stad Brugge), Jiska Gysels (BUUR) en Mieke Vandenbroucke (VIBE).

In de loop van het semester kregen de studenten in de voormiddag theorielessen waarbij ze de verworven inzichten in de namiddag toepasten op een concrete case, namelijk het Kaaidistrict in Brugge. Tijdens de lessen behandelden we stapsgewijs het traject om een circulair stedenbouwkundig project te realiseren: gaande van de maatschappelijke uitdagingen en context, over hergebruik en recyclage en het sluiten van kringlopen tot de rol van het beleid.

De praktijkoefening – die werd gemaakt in kleine groepjes van drie à vier personen – had als doelstelling om een toekomstgericht en circulair masterplan te ontwikkelen voor het Kaaidistrict horizon 2050.

De vier groepjes hadden elk een specifieke focus, zoals ‘Het Kaaidistrict stroomt!’, ‘Verbindend membraan van Brugge’, ‘Food- en cultuurhub van Brugge’.

Hoewel de studentenoefening los staat van de conceptstudie die lopende is, hopen we de stad te kunnen inspireren om het Kaaidistrict te transformeren naar een toekomstbestendig en circulair stadsdeel. De medewerkers van de stad die in de jury zaten, waren alleszins zeer enthousiast om met de ideeën en concepten aan de slag te gaan. Dat maakt deze postgraduaatopleiding eens zo relevant.

Momenteel zijn we ook gestart met de tweede module ‘Circulair gebouwontwerp’ van dit postgraduaat. Op de website van Howest ontdek je meer over deze boeiende én actuele opleiding.

Tekst: Eva Heuts

Wil je meer inspirerend nieuws?