Een goede en gezonde thuiswerkplek in 5 stappen

De term “het nieuwe normaal” is misschien al iets te veel uitgemolken, maar het staat wel vast dat er meer en meer van thuis uit zal gewerkt worden. Ook als we COVID-19 de wereld hebben uit gekregen. Heel wat bedrijven hebben willens nillens de voordelen ontdekt van werknemers te laten telewerken, al is het maar een paar dagen per week. Het is natuurlijk wel van groot belang dat die medewerkers hun werk goed kunnen doen. De omgeving speelt daarbij een grote rol. Maar hoe doe je dat? Een telewerkplek inrichten op de juiste manier? Onze vrienden van Gezondverstandig geven alvast vijf tips waarmee je aan de slag kan.

* Kies een goede plek

Voor sommigen lijkt de sofa misschien de ideale plek om te werken. Helaas. Het in je onderbroek in de zetel zitten, of nog erger, met de laptop in bed blijven zitten, is niet meteen een goede start. Je kiest beter voor een afgesloten werkplek waar kinderen of andere huisbewoners niet om de haverklap binnenvallen.

* Zorg voor een goede werkhouding

Een voldoende ruime werktafel, een stoel waarop je recht en comfortabel zit en een computerscherm op ooghoogte zijn essentieel. Werk je op de laptop, overweeg dan de aankoop van een extern scherm of zet je laptop hoger en koppel er een extern toetsenbord en muis aan.

* Beweeg voldoende

Dit heeft niet echt iets met de werkplek op zich te maken, maar het is wel enorm belangrijk. Veel mensen zitten uren aan hun bureau terwijl je best om het halfuur even de benen strekt. Als je af en toe telefoontjes moet plegen, koppel daar dan een stapmomentje aan. Even de trap op en af, even de tuin in…

* Lichtinval

Op kantoren worden vaak hele lichtstudies gehouden om voor werknemers een optimale werkomgeving te geven, ook wat betreft licht. Thuis zorg je ervoor dat je voldoende licht hebt op je werktafel, met eventueel wat sfeerverlichting op de achtergrond. Wat de lichtinval van ramen betreft: zorg dat je niet met je rug naar een raam zit, invallend zonlicht kan een behoorlijke stoorzender zijn op je computerscherm.

* Frisse lucht

Als je de hele dag in dezelfde ruimte zit, voorzie je best voldoende frisse lucht. Hier vind je daarvoor enkele tips.

Hier vind je meer tips rond de ideale thuiswerkplek.
De juiste bureaustoel kiezen en andere tips vind je hier.

Bron: Gezondverstandig

Wil je meer inspirerend nieuws?