Via tool vergelijk je de milieu-impact en demonteerbaarheid van isolatiematerialen

Vorige week stelden Odisee, Universiteit Gent en WTCB de resultaten voor van het TETRA-project ‘To bio or not to bio’. Ze ontwikkelden een online tool waarmee je isolatiematerialen, zowel de conventionele als de biogebaseerde, met elkaar vergelijkt op het vlak van milieu-impact en demonteerbaarheid.

In het onderzoeksproject ‘To bio or not to bio’ beoogden Odisee, Universiteit Gent en WTCB om de kennis over biogebaseerde isolatiematerialen in de bouwsector op te krikken. Ondanks tal van goede voorbeelden missen professionals de kennis en het vertrouwen om met deze materialen aan de slag te gaan. Door de biogebaseerde materialen zoals schelpen, kalkhennep en cellulose te situeren tegenover conventionele isolatiematerialen is het mogelijk om de kenmerken van beide types objectief te vergelijken binnen dezelfde toepassing.

Het project leidde tot een handige online tool waarmee je de eigenschappen met elkaar kan vergelijken. De website vergelijkt de kenmerken en de inzetbaarheid van conventionele én biogebaseerde isolatiematerialen in hun specifieke opbouwen en bouwknopen. Je kan dus eenvoudig nagaan welk isolatiemateriaal een lage milieu-impact weet te combineren met een hoge demonteerbaarheid.

Werfvoorbereiders, uitvoerders, studiebureaus, architecten, studenten, publieke en private opdrachtgevers vinden op www.milieubewustisoleren.be een objectieve maatstaf om de eigenschappen van klassieke en biogebaseerde isolatiematerialen met te checken. De kenmerken van de verschillende materialen worden per opbouw (zowel massief- als houtbouw) onderzocht én vergeleken.

Wil je meer inspirerend nieuws?