Participatie als randvoorwaarde voor duurzame wijkontwikkeling

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”3_4″ layout=”3_4″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”false” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true” spacing_right=”3%”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

In De Gentenaar van 8 december lazen we dat Ecowijk Gantoise in Gentbrugge niet van de grond komt. Het Ottenstadion verdween in 2013 om plaats te maken voor een nieuwe ecowijk. Maar zo schrijft het dagblad nu: “De buurt lust het project met driehonderd woningen niet en het stadsbestuur geeft aan dat er de komende jaren weinig zal gebeuren.”

Bij VIBE zijn we dan ook overtuigd dat participatie van de burgers noodzakelijk is om een ecowijk te realiseren. Dat bewezen projecten in het verleden. Kijk maar naar Vauban in Freiburg of naar het GWL-terrein in Amsterdam. Twee projecten die alleen beter werden door samenwerking met de buurtbewoners en toekomstige bewoners en gebruikers. Politici hebben dikwijls schrik om bewoners te betrekken. De ervaring leert dat dit het project net sterker maakt. Je gelooft het of niet: je wint bovendien ook tijd.

Duurzame projecten benaderen een project vanuit drie invalshoeken: de verantwoordelijke stad (verantwoord omgaan met de stromen zoals water, energie, materialen, voedsel), de levende stad (gezonde en aangename plekken voor mens, dier en plant) en de participatieve stad (een project door en voor de bewoners en gebruikers). Geslaagde projecten bundelen deze drie dimensies (zie het ecopolismodel van Tjallingii).

Participatie is noodzakelijk om een duurzaam project te realiseren.

Bouwgroepen

In Vauban groeide een beweging vanuit het alternatieve milieu. Uit protest tegen de bouw van een kerncentrale toonden kritische burgers aan dat het anders kon. Ze waren niet akkoord met het plan dat voorlag en eisten het behoud van de gebouwen en het oude bomenbestand op het oude militaire domein. Ze waren ook voorvechters voor betaalbare huisvesting. Met verenigde kracht door het Forum Vauban leverden zij een doortastende ‘strijd’ rond de basisfilosofie van het plan en de wijk.

De Vaubanwijk is anno 2020 nog steeds een toonbeeld van burgerparticipatie. Het leverde een ecologische wijk op met een hoog leefbaarheidsniveau. Bijzonder in de wijk zijn de bouwgroepen. Deze groepen slaan de handen in elkaar, huren externe begeleiding in en bouwen gezamenlijk hun wooncomplex uit. Dit in alle variëteit afgestemd op de woonwensen van de groep. Door de collectieve aanpak spaart men in bouwkosten, is men gedreven in scherpe doelen en leert men zijn buren kennen en waarderen, lang voor men effectief de woning betrekt.

Daar in Amsterdam

Bij het GWL-terrein in Amsterdam kwam het idee om van het gebied een milieuvriendelijk en autovrij project te maken van de bewoners zelf. Niet alleen het idee komt van hen. Bij de uitwerking van het ontwerp hebben ze samen met de ontwerper, de lokale bouwmaatschappij en de ondernemingen die zich er vestigden, gepland en getimmerd om hun concept naar een ecowijk te vertalen. Ook in de beheerfase deden de bewoners hun zegje.

Door de (toekomstige) bewoners en gebruikers van de buurt of de site tijdig te betrekken is er een goede analyse van de plek mogelijk. Daardoor is er ook meer kans om bestaande waardevolle gebouwen of elementen te valideren, te behouden en te versterken. Door burgers actief te betrekken bij het ontwerpproces zijn de slaagkansen om een duurzame wijk te realiseren groter. En dat zorgt niet voor kwaliteitsverlies, zoals sommigen denken. Integendeel: het geeft net input aan de ontwerpers, en zorgt op deze manier voor kleine maar belangrijke subtiele aanpassingen.

Wil je werk maken van duurzame wijkontwikkeling?

VIBE helpt in zijn advies- en trajectprojecten de gemeente bij het opkrikken van het ambitieniveau op vlak van duurzame wijkontwikkeling: verantwoord omgaan met stromen (water, materialen, energie, afval, vervoer, voedsel), de creatie van aangename plekken en dit door participatie met (toekomstige) buurtbewoners en gebruikers.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=””]

Meer weten?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ layout=”1_4″ spacing=”” center_content=”yes” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”#f5f5f5″ background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ first=”false” last=”true” padding_top=”15″ padding_right=”15″ padding_bottom=”15″ padding_left=”15″ margin_top=”10″ align_content=”center” border_sizes_top=”2px” border_sizes_bottom=”2px” border_sizes_left=”2px” border_sizes_right=”2px” spacing_left=”1%”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Interesse?

Heb je interesse om een duurzame wijk te realiseren in jouw gemeente? Neem dan contact op met Eva Heuts, experte duurzame stedenbouw. Zij helpt je graag op weg in het aanbod.

M. eva.heuts[at]vibe.be

T. 03 218 10 60

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” order_medium=”0″ order_small=”0″ hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ first=”true” last=”false” spacing_right=”” border_position=”all”][fusion_imageframe image_id=”73386|medium” max_width=”” sticky_max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align_medium=”none” align_small=”none” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”https://www.vibe.be/aanbod/overheden/circulaire-ontwikkeling-hulp-bij-het-ontwerp/” linktarget=”_self” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″]https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2020/09/Circulaire_wijken_hulp_ontwerp-300×300.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” order_medium=”0″ order_small=”0″ hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ first=”false” last=”false” spacing_right=”” border_position=”all”][fusion_imageframe image_id=”73387|medium” max_width=”” sticky_max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align_medium=”none” align_small=”none” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”https://www.vibe.be/aanbod/overheden/strategie-van-de-twee-netwerken/” linktarget=”_self” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″]https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2020/09/Strategie_van_de_twee_netwerken-300×300.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” order_medium=”0″ order_small=”0″ hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” background_type=”single” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ first=”false” last=”true” border_position=”all”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Wil je meer inspirerend nieuws?

Coronabeschouwing

Coronabeschouwing

Het verhaal achter de coronacrisis leest als een sinistere distopie van George Orwell. Wie had een jaar geleden...