C-bouwers PRO: circulair bouwen wordt toegankelijk

Het project C-bouwers PRO is met succes beëindigd. Tijd voor een korte recap.

We did it: het project C-bouwers PRO is afgerond. In alle bescheidenheid: driedubbel applaus voor onszelf. Samen met Bond Beter Leefmilieu, VUB Architectural Engineering, Dialoog en BAS Bouwen versterkten we het bewustzijn bij bouwprofessionals over circulair bouwen én zetten we circulaire oplossingen in de kijker. De belangrijkste vernieuwing van het project: de online databank die circulaire producten en diensten samen brengt. Leken en anciens vinden via de tool een brede waaier aan product- en materiaalkeuzes.

Laagdrempelige, toegankelijke informatie

De productdatabase is een laagdrempelige, toegankelijke manier om kennis te maken met circulair bouwen. Als gebruiker kan je de producten filteren via de functionele laag (structuur, gevel, planindeling…) en de productgroep (tegel, plaat, folie…). Bezoekers vinden er ook circulaire criteria en strategieën die aangeven hoe de producten aan de circulaire bouweconomie bijdragen.

Natuurlijk gaat C-bouwers PRO verder dan een databank. Het project omvat ook een reeks webinars (onze tip van de week: je kan ze online herbekijken). Als aannemer, bouwpromotor of producent maak je kennis met circulaire principes en voorbeeldprojecten. Concrete artikels over circulair bouwen zorgen op hun beurt voor de vertaling van innovatieve concepten en oplossingen naar het professionele werkveld.

Wat brengt de toekomst?

Het platform c-bouwers.be slaat de brug met andere projecten die we uitvoeren. De databank kan bijvoorbeeld uitgebreid worden met circulaire bestekteksten, voorbeeldprojecten en materiaal- en elementpaspoorten. Het projectteam heeft alleszins veel goesting om het platform te laten groeien en verder samen te werken met de belangrijkste spelers in Vlaanderen rond circulair bouwen.

Enkele cijfers:

  • Momenteel bevat de databank 61 producten en 9 diensten.
  • Tijdens het project publiceerden we 25 artikels over circulair bouwen.
  • De webinarreeks kon rekenen op 150 deelnemers per sessie.

Met steun van Vlaanderen Circulair.

 

Wil je meer inspirerend nieuws?