Consultatie circulair bouwen bij Be Factory

Be Factory uit Ronse boekte onze consultatie circulair bouwen in. Collega Yara trok richting de Vlaamse Ardennen om samen met het team het ambitieniveau op te krikken en de circulaire visie voor de renovatie van het Wagenhuis scherp te stellen. Met succes natuurlijk!

Het Ronsische Be Factory is gevestigd in een oud fabriekspand op een boogscheut van het centrum van Ronse. Het gebouw dateert van 1882, toen de lokale textielindustrie een serieuze boost kreeg. Be Factory kocht de leegstaande gebouwen in 2015 op om er een nieuwe circulaire invulling aan te geven. In een eerder artikel gaf zaakvoerder Isabelle Dossche mee dat het project Be Factory de natuur en de mens terug bijeen wil brengen. Zo scherpen de negentiende-eeuwse fabriekspanden de connectie met het leven terug aan.

Als toekomstvisie op langere termijn werkt Be Factory aan een gebouwpatrimonium waar wonen als een dienst mogelijk is. Het ideale scenario is dat bewoners huren met de mogelijkheid om een aandeel te houden en kunnen wisselen van woning wanneer noden veranderen. Dit idee namen we van het begin mee in het ontwerp van nieuwe woningen.

Het Wagenhuis

Het Wagenhuis is een specifiek project op de site van Be Factory. “Met de consultatie circulair bouwen stelden we een ambitie- en visienota voor de renovatie van het Wagenhuis op”, verduidelijkt Yara. “Door een cocreatiesessie leerde ieder teamlid over de eigenschappen van circulair bouwen in de praktijk en werden alle ideeën bij elkaar gebracht in één duidelijke ambitienota. Be Factory wil het bestaande gebouw zo goed mogelijk herstellen en inspelen op de omgeving. Het Wagenhuis zal onder meer worden ingezet voor woningen en kantoorruimtes.” Door een eenvoudig plan zijn deze functies aanpasbaar doorheen de levensduur van de gebouwen wat op zich een mooie circulaire eigenschap is.

Be Factory kiest zoveel mogelijk hergebruikte en gerecycleerde bouwmaterialen voor de renovatie van het Wagenhuis. Deze worden in BE Factory op een ambachtelijke manier hersteld of aangepast, waarna ze demonteerbaar geplaatst worden. Yara: “Ook de biodiversiteit rondom het gebouw zal een serieuze boost krijgen. Natuurinclusief bouwen versterkt de relatie tussen de natuur en de mens. Natuurlijke aardetinten in het gebouw zorgen voor een rustgevende, prikkelarme omgeving.”

Iets voor jou?

In de consultatie circulair bouwen gaan we samen met jou dieper in op je circulaire bouwproject. We definiëren samen de visie en de ambitie van jouw project. We onderzoeken de mogelijke toekomstscenario’s van je project, de ontwerpstrategieën en het mogelijke hergebruik van bouwmaterialen en -producten. Door deze geïntegreerde aanpak onderscheid je je zeker op het vlak van circulair bouwen.

Ben je geïnteresseerd wat wij voor jou kunnen doen? Surf dan zeker eens naar deze pagina om te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Wil je meer inspirerend nieuws?