Podcast Green Deal in voorbereiding: Natuurversterkende Stedenbouw en Architectuur

Dat we de natuur onder zware druk gezet hebben door de manier waarop we de open ruimte bebouwd hebben, is een understatement. Maar architectuur en stedenbouw kunnen in plaats van oorzaak ook de oplossing van het probleem vormen. Precies door de natuur in te zetten als bondgenoot. Dat vormt de basisgedachte achter de Green Deal in voorbereiding Natuurversterkende Stedenbouw en Architectuur, een initiatief van VIBE, Bond Beter Leefmilieu en Palindroom dat kan rekenen op de steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. En komt dus meteen ook veel aan bod in deze podcast.

Maar wat houdt natuurversterkende architectuur en stedenbouw precies in? En hoe kunnen architectuur en stedenbouw een positieve impact hebben op de mens, de natuur en de maatschappij? Hoe moeten we gaan bouwen, en moeten we überhaupt zelfs bouwen?

Beluister de podcast hier: https://app.springcast.fm/player/episode/65406?theme=custom

Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom stelde deze en vele andere vragen aan Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu en aan collega Eva Heuts, de twee andere trekkers van deze Green Deal in voorbereiding. Ook Kathleen Van de Werf van BUUR, part of Sweco nam plaats in de podcaststudio van Palindroom. Kathleen maakt deel uit van het kernteam dat deze Green Deal aan het voorbereiden is.

We hebben het in deze podcast over begrippen als toekomstbestendig, regeneratief, natuurversterkend en wat zij voor de verschillende sprekers én de sector betekenen.

Dit artikel verscheen eerder op architectura.be.

Wil je meer inspirerend nieuws?