[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”3_4″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Afgelopen donderdag troffen 60 bouwprofessionals elkaar in het Antwerpse EcoHuis. Het eerste Eco*Bouwforum van 2020 was een duidelijke schot in de roos. Vier sprekers lichtten in sneltempo vier prefab houtsystemen toe om de renovatiegraad van het Belgische gebouwenpatrimonium op te krikken. Het Eco*Bouwforum gemist? Geen paniek! We geven je graag onze belangrijkste inzichten mee.
PRO³ – prof. dr. ir.-arch. Marijke Steeman (UGent)
Professor Marijke Steeman van de Universiteit Gent beet de spits af met een uiteenzetting over het project Pro³. Dit onderzoeksproject richt zich op prefab-renovatie-oplossingen om snel en betaalbaar de gebouwschil van tertiaire gebouwen te renoveren. “De huidige renovatiepraktijk beperkt zich meestal tot in situ-werken”, stelt Steeman. “De kostprijs en de hinder voor de gebruikers zorgen dat de renovatiegraad momenteel in België vrij laag ligt. Prefab biedt daarentegen voordelen op het vlak van snelheid en monteerbaarheid. Aangezien de elementen op voorhand in een atelier worden gefabriceerd, zijn werknemers minder afhankelijk van weersomstandigheden. Ook het gebouw blijft bewoonbaar voor de gebruikers.” Houten prefabsystemen bieden daarnaast andere voordelen. “Hout is een licht materiaal om mee te werken. Je kan op voorhand de kanalen voor bekabeling of ventilatie in het element integreren en de isolatiediktes bepalen.” Volgens Steeman biedt de integratie van prefab elementen in renovatieprojecten een meerwaarde. “Alles wordt kant-en-klaar in het atelier ineengestoken. Je krijgt dus meer voorbereidingswerk, maar verliest aanzienlijk minder tijd op de werf. Prefabsystemen kan je ook makkelijk voor bestaande gevels plaatsen afhankelijk van de gebouwgeometrie en verankeringsmogelijkheden.” Het project PRO³ wil nagaan wat de prefabmogelijkheden zijn binnen de tertiaire sector. Steeman: “Ondanks de mooie demonstratieprojecten die we realiseerden, breekt prefabrenovatie niet door op de Belgische markt. In Vlaanderen ligt het potentieel van prefab volgens mij in repetitieve gebouwen zoals appartementen, scholen, kantoren en sociale huisvesting.”
Meer informatie: https://www.ugent.be/ea/architectuur/nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/projecten/pro-prefab-renovatie-oplossingen-voor-de-tertiaire-sector
Systimber – Karel Vervaet (Patrimmonia nv)
Met het gepatenteerde Systimber houtschakelbouwsysteem kan je in no time een wind- en waterdichte houtmassiefwoning ineen timmeren. “Ons systeem werkt met houten balken van vurenhout die verticaal aaneen worden geschakeld”, verduidelijkt VIBE-bouwpartner Karel Vervaet (Patrimmonia nv). “Via speciale spacers of afstandshouders schakelen we de balken aaneen tot bouwpanelen. De werking van de spacers is tweevoudig: ze houden de balken op vaste afstand en zorgen voor een zettingsvoeg. Zo kunnen de balken de bewegingen van het hout opvangen.” De lichtheid en goede hanteerbaarheid maken het houtbouwsysteem niet enkel geschikt voor nieuwbouw maar ook voor het optoppen, aanbouwen, uitbreiden of renoveren van bestaande woningen. “Ook de snelheid waarmee we monteren, is een mooie troef van het Systimbersysteem. De manuele handelbaarheid zorgt dat Systimber ideaal is voor moeilijk bereikbare locaties. Ook zelfbouwers profiteren hier uiteraard van”, aldus Vervaet. Tot slot kunnen bouwheren ook hun budget spreiden aangezien de ruwbouw onmiddellijk bewoonbaar is. “Met Systimber zetten we ook in op de circulaire logica. Hout is een natuurlijk en biodegradeerbaar materiaal. Ons systeem is dus uitgelezen voor tijdelijke projecten.”
Meer informatie: https://www.systimber.com/
Baufritz – ir.-arch. Bruno Deraedt (BAST architects & engineers)
Het Duitse Baufritz-systeem is in Vlaanderen nog een vrij onbekende. Maar daarom niet minder bemind bij de liefhebbers. Dit ecologische bouwsysteem heeft een gunstige impact op het milieu en de gezondheid. Bruno Deraedt: “Baufritz is zeker spek naar de bek van VIBE. Het systeem is doorgedreven bio-ecologisch, is betaalbaar en draagt verschillende eco-labels. Baufritz-woningen hebben een goede CO2-balans aangezien het hout CO2 opslaat. Hier spreken we over de volledige levenscyclus van de woning dus ook over de productie en het transport van het hout.” Niet enkel het milieu-aspect maar ook de menselijke gezondheid staat bij Baufritz-woningen centraal. De fabrikant maakt geen gebruik van synthetische of petrochemische stoffen om de materialen en producten te behandelen. “De natuurlijke isolatiematerialen zoals HOIZ zorgen voor een natuurlijke klimaatregeling. Dat betekent dat de woning in de zomer fris blijft en ’s winters warm.” Ook stralingsgewijs zorgt Baufritz voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Bruno Deraedt verduidelijkt: “Baufritz beschermt tegen schadelijke stralingen in en rond de woning. Ook de stalen kolommen en liggers die in de woning verwerkt worden, worden op voorhand in de fabriek gedemagnetiseerd.” De snelle opbouwtijd van de Baufritz-woningen zorgt dat we in de toekomst ongetwijfeld meer zullen horen over deze speler.
Meer informatie: https://www.baufritz.com/uk/
CLT – Nils Detemmerman (Mowood)
Tot slot betrad Nils Detemmerman van Mowood de arena om de deelnemers wegwijs te maken in het gebruik van CLT (cross laminated timber). Dit houtsysteem bestaat uit houten lamellen die kruiselings verlijmd worden tot stevige platen. “Een ideaal materiaal om op voorhand in het atelier al heel wat mee te doen. CLT zorgt dat de bouw- en montagetijd op de werf aanzienlijk afneemt. Reken wel dat de studie- en werkvoorbereiding intensiever verlopen. Bouwen met CLT is ook nauwkeuriger dan klassieke bouwmethoden zoals metsen. Je begint met de grootste panelen en bouwt zo systematisch op”, aldus Detemmerman. Een goed geïnformeerde CLT-bouwer is er zeker twee waard. Met CNC-machines kan je op voorhand de leidingen voor de ventilatie en elektro frezen. Een domper op de feestvreugde is dat CLT moeilijk water op de werf verdraagt. “Veel water betekent veel schade. Je moet zeker de infiltraties van water beperken of toch trachten te beheersen. Dit kan je door naden af te plakken, onderdakfolie te gebruiken of gewoon af en toe eens de waterwisser boven te halen.”
Meer informatie: https://www.mowood.be
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_button link=”https://nextcloud-vibe.kinamo.be/index.php/s/n3i4s628FjPw8cq” text_transform=”” title=”” target=”_blank” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Download hier de slides van de sprekers[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]