Op naar een gezond en veerkrachtig Brussel

De coronacrisis zet ons leven op losse schroeven. Internationaal rijst de vraag hoe we onze gemeenten coronaproof inrichten. De consensus is unaniem: op stedenbouwkundig niveau krijgen gezondheid en aanpasbaarheid de volle aandacht. Wij proefden in Brussel van zes voorbeelden van gezonde en veerkrachtige stedenbouw. Wandel je even mee?

* Ferme Abattoir

Op een steenworp van het NMBS-station Brussel-Zuid ligt Ferme Abattoir, de grootste aquaponische stadsboerderij van ons land. Initiatiefnemer BIGH, of Building Integrated GreenHouses, wil het stedelijke vastgoedpark efficiënter benutten. Dit doet de onderneming door op onbenutte daken serres te plaatsen. Circulariteit primeert en vertaalt zich in de recuperatie van regenwater, het hergebruik van energie en de captatie van CO2. Ferme Abattoir situeert zich op het dak van FOODMET, de nieuwe voedingsmarkt op de oude slachthuissite in Anderlecht. De stadsboerderij combineert 2000 m² serre voor potkruiden, microgroenten en tomaten met 2000 m² groentekweek in de openlucht. De geïntegreerde viskwekerij voorziet jaarlijks 35 ton vis (binnenkort de zalmforel of regenboogforel). Het aquaponische productiemodel linkt de vis- en plantenkweek door een biologische filter die het water van de vissen continu zuivert. De afvalstoffen van de vissen gebruikt BIGH om de planten te voeden, terwijl het water de planten irrigeert. Een typevoorbeeld van efficiënte kringloopsluiting om de afvalproductie te minimaliseren.

* Recy-K

Tussen de Demetskaai en de Birminghamstraat in Anderlecht ligt Recy-K geperst. Deze gerenoveerde site centraliseert de circulaire activiteiten binnen de hoofdstad. Het complex huisvest ondernemingen die bezig zijn met de kringloopeconomie waaronder Micro Marché, het fab lab Micro Factory en CF2D. Huurders moeten voldoen aan criteria op het vlak van afvalverwerking, grondstoffen en personenbeleid voor ze een plekje bemachtigen. De architecten ontwierpen de ruimte zodanig dat een promenade de ganse site doorkruist. Dit zorgt voor een symbolische verbinding tussen de buurtbewoners en de industriële activiteiten. Recy-K bevat ook een boekbinderij, een textielatelier, een expositieruimte, een cafetaria en een showroom. Wie hier ronddwaalt, kan steeds een kijkje nemen om een product van de fabrikanten te kopen.

* Atelier Groot Eiland

Wat hebben de biowinkel The Food Hub, het restaurant Bel Mundo, de schrijnwerkerij Klimop en de broodjeszaak Bel’O met elkaar gemeen? Juist, het zijn allemaal projecten van Atelier Groot Eiland. Deze speler binnen de sociale economie richt zich tot Brusselaars die het moeilijk hebben om een plaatsje op de arbeidsmarkt te verzilveren. De vereniging ondersteunt hen door de organisatie van werkervaring, opleidingen, arbeidszorg en jobcoaching. Een samenwerking met VDAB zorgt voor een continue in- en uitstroom van cursisten die worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Het duurzaamheidsdenken dooradert het volledige project. De gewassen die worden gekweekt in de stadsmoestuin Bel Akker dragen het biocertificaat terwijl de schrijnwerkerij werkt met gerecycleerd hout en duurzame houtsoorten. Al de projecten die Atelier Groot Eiland aansnijdt, dragen iets bij op ecologisch, economisch of sociaal vlak.

* P.NT2 en Green Connections

Wie dagelijks langs de Poincarélaan in Anderlecht wandelt, zag het waarschijnlijk nog niet. Ter hoogte van de Anderlechtsepoort schuilt cohousingproject P.NT2 (uitspreken als Pointcaré) van BOB361 architects achter de riante gevels. Het bureau transformeerde een vervallen edelsmederij tot een groene woon- en werkoase. Het complex herbergt momenteel koop- en huurwoningen, kantoorplekken, handelsruimtes en (semi-)publieke tuinen. De vermenging tussen woon- en werkfuncties zorgt dat het pand bruist van de levendigheid. Afbraakwerken op strategische plekken zorgen voor een lichtrijk geheel. Groene patio’s, fruitbomen en groendaken zorgen voor de natuurlijke toetsen. BOB361 is daarnaast ook mede-initiatiefnemer van het project Green Connections. Het plan moet de middenberm-slash-parkeerzone tussen de Ninoofsepoort en Lemonnier omtoveren tot een lineair park. Zo streeft het ontwerp naar een kwalitatieve groene verbinding tussen de gemeentes Brussel en Anderlecht. Een aangename publieke ruimte met oog voor groen, terrassen en speelpleintjes zet de troeven van de wijk opnieuw in de kijker.

* Tri Postal

Tri Postal, het voormalige postsorteercentrum aan Brussel-Zuid, is sinds 1998 de focus van een grote burgermobilisatie. Wijkbewoners uit Sint-Gillis-Waas verzamelden meer dan 7500 handtekeningen om de plek open te stellen voor het publiek en opnieuw nuttig te maken voor de wijk. De vereniging Communa coördineert de tijdelijke bezetting van de gelijkvloers en engageert burgers met vernieuwende stadsprojecten. Een veertigtal projecten zullen er een ruimte van 1340 m² delen zoals een dans- en workshopruimte, een eventruimte, een fab lab en een fietsruimte. Tri Postal biedt zo een antwoord op de verschillende behoeftes van de wijkbewoners.

Geïnteresseerd om met de mensen uit jouw buurt of gemeente op ontdekking te gaan in Brussel? Geef ons een seintje of neem een kijkje in ons aanbod.

 

Wil je meer inspirerend nieuws?